Motivasjon

Motivasjon

rocky-4Motivasjon er en grunnleggende kilde til alt vi foretar oss. Mister vi motivasjonen mister vi også evnen til å gjøre noe. Vi mister evnen til å handle. Og uten den kommer vi ikke langt. Her får du vite hvordan du skal opprettholde motivasjonen.

Værst er det å miste motivasjon når vi prøver å nå et konkret mål. Eksamen, idrettskonkuranse, slankekur, ferdigstille et prosjekt, ja vi har alle et mål vi ønsker å oppnå.

Men hverdagen bringer også tider hvor motivasjonen ikke er på topp. Jeg skal ærlig innrømme at jeg av og til sliter med motivasjonen. Kraftig. Det å ta oppvasken blir et ork. Treningen uteblir, bloggingen uteblir, og tanken om å dra på jobb minner meg plutselig på at det er noe som heter egenmelding. (Men så pliktoppfyllende jeg er, kaver jeg meg til arbeid!!). Jeg har egentlig ikke lyst til å gjøre noe av det jeg pleier å gjøre.

Når motivasjonen er fraværende forsvinner den positive innstillingen som dugg for sola. En sitter igjen med en følelse av tomhet, en tomhet som holder en tilbake og gjør at en ikke kommer igang. Uansett hvor hardt en prøver. Det er som å miste matlysten. Selv det å spise blir da et tiltak.

Begrepet motivasjon

Begrepet motivasjon er satt sammen av ordet motiv og suffikset –asjon. Ordet motiv kan ha to betydninger: årsak og mål. Motivet for en handling inneholder derfor både årsaken til handlingen og målet for handlingen.

-asjon stammer fra latinske actio som betyr handling.

Definisjonen på motivasjon blir da det som fører til handling ut i fra en årsak og et mål.

Verbet «å motivere» betyr «å bevege» (latinsk: movare).

Motivasjonsteori er et felt innen psykologien som søker å finne årsaken til vår atferd. Hva motiverer til handling og hva er de indre og ytre motivasjonsfaktorene for at vi gjør det vi gjør? Hvis du skal forstå hele spekteret av årsaken til våre handlinger må du belage deg på mange års studier. Det har du neppe tid til, så det viktigste her og nå er de indre og de ytre motivasjonsfaktorene.

Indre faktorer tar for seg de psykologiske aspektene. Følelse av velbehag, tilfredshet og lykke. Nysgjerrighet, interesse og ønsker. Motivasjonen består av å oppfylle disse.

Ytre faktorer er belønning i form av for eksempel ros, sosial status og matrielle goder, eller fravær av et onde som for eksempel kritikk og fysisk smerte. På fagspråket kalles disse insentive faktorer.

(Fysiologiske aspekter ved motivasjon, også kalt «drive-reduction theory», kan du lese om i artikkelen Forstå deg selv: Homeostase.)Hvorfor vi mister motivasjon

For å få tilbake motivasjonen er det lurt å se på hvorfor vi mister den. Hvis vi går tilbake til motivasjonsfaktorene er det lett og se hva årsaken er. Hvis vi ikke lenger føler velbehag med det vi gjør, eller at vår interesse blir mindre (vi finner ingen mening), mister vi motivasjon. Det samme gjelder de ytre faktorene. Hvis andre ikke gir oss oppmerksomheten vi ønsker eller at den matrielle belønningen er borte, gir det mindre motivasjon til å fortsette. (Ville du ha jobbet for andre selv om du ikke fikk lønn?)

Når noe blir for ensformig og monotont mister vi interessen. Kjedsomhet er et godt stikkord, og som en forklaring på hvorfor kjedsomhet oppstår kan vi vende tilbake til persepsjon og sansning. Sansene trenger stimuli for å fungere optimalt, og det er innebygget en mekanisme i oss som skal sørge for at sansene våre fungerer så bra som mulig. Dette er viktig for vår overlevelse og vi vil derfor føle en trang til å stimulere sansene på forskjellige måter og på flere nivåer. Ensformighet er derfor en kilde til at vi mister motivasjon. (Fravær av sansestimuli kalles deprivasjon, og fører til nedsatt funksjon i de aktuelle sansene.)

Hvordan opprettholde motivasjonen

Hvis du har hørt den samme sangen om og om igjen, vil du til slutt få lyst til å høre på en annen. Hvis du spiser den samme maten dag etter dag, vil du snart føle et behov for å smake nye smaker. Hvis du bare sitter foran pc’n og blogger vil du etterhvert miste interessen. Hvis din eneste treningsform er jogging, vil du før eller siden finne det svært kjedelig.

Ergo, variasjon er et veldig viktig punkt når det kommer til å opprettholde motivasjon.

For å opprettholde motivasjon trenger vi også inspirasjon. Inspirasjon gir påfyll for motivasjon. Det finnes mange kilder til inspirasjon, og noen av de beste er de menneskene som allerede har oppnådd det vi ønsker å oppnå. Jeg kan vedde høyrehånda mi på at Børge Ousland har lest mye om Fritjof Nansen og Roald Amundsen. Jeg er sikker på at de fleste som er interessert i selvutvikling vet hvem Anthony Robbins er. Det å skaffe seg forbilder er gode måter å opprettholde motivasjon på.

Hvis du f.eks. har gryende planer om å skaffe deg en ny ting, la oss si en ny mobil, kan det være nok inspirasjon i å snakke med en venn som allerede har kjøpt en ny mobil. Det kan gi deg selv motivasjon nok til å dra til butikken og kjøpe en. Er du med? Inspirasjon finnes nødvendigvis ikke bare i de store heltene.

Andre kilder til motivasjon er noe som får følelsene våre i sving. Gode følelser er bra for å holde motivasjonen oppe. Kunst og kultur er gjenspeiling og videreformidling av skapernes følelser og blir i så måte overført til oss mottakere. Jeg er ikke alene om å betrakte musikk som en kilde til inspirasjon. Eller gode filmer, interessante bøker og (faktisk) realityshow. Idol og Britains got talent har inspirert millioner av seere inkludert meg. Jeg vil spesielt nevne Gordon Ramsay i bl.a. realityserien Hells Kitchen som en utrolig kilde til motivasjon. Hans evne til å inspirere kan få meg til å gråte.

Vi trenger stadig påfyll for å holde motivasjonen oppe. Mange toppidrettsutøvere bruker egne motivatører, mentorer som forteller utøverne hvordan de skal tenke for å opprettholde motivasjonen. Dette består veldig mye av å ha riktig fokus og å tenke positivt.

For å holde motivasjonen oppe skal du huske på variasjon og inspirasjon, være bevisst på de indre og yte motivasjonsfaktorene og sørge for at de blir ivaretatt.

PS. Jeg har ikke tatt med hvordan opprettholde motivasjonen ved å pøse på med belønning (ytre faktorer). Jeg er hellig overbevist at den aller viktigste motivasjonen kommer innenfra. Motivasjon må og bør komme innenfra. Hvis en blir avhengig av belønning utenfra, vil en ettterhvert bil et frustert og ulykkelig menneske. Det blir som et narkotikum.

Les 10 tips til å opprettholde motivasjonen


Jeg husker godt da jeg så Rocky 4 på kino som 13-åring. Scenen hvor Rocky er i Russland for å trene foran oppgjøret med Ivan Drago brant seg inn i minnet. Den har vært en inspirasjon for min egen motivasjon mht. trening i senere tid.

 

9 kommentarer til «Motivasjon»

  1. Det var godt og interessant å lese denne artikkelen om motivasjon. Vet det meste allerede, men godt igjen å bli minnet om dette! En slik artikkel skulle en lese hver tredje måned minst!

  2. Takker for at du har brukt tiden din til å skrive en veldig kunnskapsrik artikkel

  3. Hei! Ville bare si at jeg syntes dette var meget god lesning! Godt skrevet samt litt «motiverende» 🙂

  4. Hey I just wanted to say that I really enjoyed reading your blog. You have good views, Keep up the good informative info

Stengt for kommentarer.

Stengt for kommentarer.