Hvordan kvitte deg med feighet og frykt

Skrevet av Morten Hake. Les mer på hans blogg mortenhake.com.

De fleste av oss har nok hatt perioder i våre liv der vi går rundt og føler oss som pingler. Noen av oss går kanskje og føler oss sånn hver eneste dag. Det er ting vi ønsker å gjøre, ting vi ønsker å si til andre. Kanskje har vi lyst til å konfrontere en autoritetsperson pga måten de behandler oss på.

Kanskje vil vi snakke med en venn og lufte ting som skaper gnisninger. Kanskje vil vi ta kontakt med en person av det motsatte kjønn, men vi finner…bare…ikke…motet. Motet til å ta handling. Til å gjøre som vi vil. Og det spiser oss opp. Innenfra og ut tærer sinnet og frustrasjonen mot oss selv på selvfølelsen vår, og det store stygge monsteret som får oss til å tvile på oss selv blir større og større.

Vi ønsker alle å være den personen som er uhemmet, den som er modige, som går frem i verden uten unnskyldning og tilsynelatende uten frykt. Vi former en slags myte og legende rundt slike personer, vi opphøyer dem til en status som ikke stemmer med virkeligheten. Vi tror at noen bare er fryktløse. FEIL!

Av alle de eksepsjonelle menneskene jeg har møtt og sett og virkelig satt meg inn i livet til, så handler det aldri om fryktløshet, men om noe annet. Det handler om én ting. Én ting de alle har til felles, som skiller dem fra andre mennesker: evnen til å gjøre det uansett.

For mange bryter dette med våre tanker og illusjoner om fryktløshet. Modige personer er jo personer som trosser alle farer uten frykt for noe. Hvordan kan du være modig når du er redd? Det er akkurat det som er mot. Mot er evnen til å bryte igjennom frykt, uansett hvor stor den er. Føle på frykten, og gjøre det likevel. Dersom du gjør noe og ikke er redd for det, så er du jo per definisjon i komfortsonen din…

Så hvorfor holder så mange på denne trossetningen, på denne begrensende definisjonen av mot?

Fordi den er så jævla komfortabel.

Den gjør det så lett å unnskylde seg fra å ta de store sjansene i livet som faktisk kan risikere å gi oss stor avkastning. Det er lett å holde seg i skyggen når det handler om at noen bare «har det». Det er greit å si at du må være fryktløs før du kan gjøre det du er redd for, men det fører ingen steder. Det er som å si at du må være tolk før du kan utdanne deg til det, som at omeletten kom før både høna og egget.

Alle som er «fryktløse» er egentlig bare komfortable med det de gjør, av den enkle grunn at de har gjort det så mye at frykten har gått vekk. Når du beviser til deg selv at du kan gjøre en ting gjentatte ganger uten at noe farlig skjer, så vil frykten minske. Første gang du hoppa fra femmeteren var du sikkert dritredd, men etter å ha gjort det forsto  du at det ikke tar livet av deg. Du kjenner kanskje fortsatt suget i magen, men du gjør det likevel. For mange «fryktløse» går frykten aldri bort, men de klarer å presse seg til å fortsette med det. Motet kommer etter handling, ikke omvendt. Det er belønningen for at du presset gjennom frykten din.

Så der har du det. Gjør det uansett. Selv om hodet er redd, så kan du tvinge kroppen til det. Dersom du vil klare noe, så må du trene på det. Om første forsøket blir sabotert av frykt, så vil det bli lettere og lettere. At motet kommer etter handling er det beste du noensinne kan innse, fordi det betyr at vi ikke trenger å vente på motet, på den gode følelsen. Vi kan starte i dag, uansett hvor redde vi er.

Jeg er klar over at dette svaret ikke er det alle ser etter. Flere av dere skriker sikkert etter praktisk anvendbare råd for å holde frykten i sjakk. Det forstår jeg godt. Noen ganger trenger vi det. Her er fem gode fremgangsmåter for å kødde litt med frykten din og ta tilbake kontrollen, basert på det vi gjør i workshopene våre.

1. Skift perspektiv

Grunnen til at vi fortsetter å være redd for de samme tingene er at vi ser på det på samme måte, fra samme vinkel. Når vi ikke utforsker noe fra flere sider, holder vi oss til et begrenset syn. Dersom det synet i tillegg er skremmende vil det ikke friste særlig å gi seg i kast med oppgaven, hva enn det måtte være. Dersom vi kan se noe vi fryktet fra et annet perspektiv, tenke oss andre, bedre utfall og andre, mer positive opplevelser knyttet til å ta handling på det, så kan vi kjenne at frykten slipper tak. Et par gode øvelser for å skifte perspektiv er.

  • Flytt kroppen din. Hvis du sitter, stå opp; hvis du står, gå til en annen side av rommet. Tenk deg at du «legger igjen» perspektivet der du var og heller påtar deg et nytt ett. Spør deg «Hvordan ville mitt beste jeg se på dette?», «Hvordan ville en modig person som jeg beundrer se på dette?». Forestill deg det levende og tenk at du tar på deg det nye perspektivet, akkurat som du tar på deg en kappe. Søk svar fra en annen synsvinkel og bruk dette til din fordel for å motivere deg til å gå fremover.
  • Se for deg en situasjon som skremmer deg, der du ikke tør å foreta deg noe.
  1. Tenk deg hva som du tror vil skje om du tar handling og kjenn litt på det.
  2. Tenk deg et annet, positivt utfall som like godt kan skje.
  3. Tenk deg et positivt, men allikevel sykt, helt sinnsvakt og merkelig utfall som er utrolig usannsynlig, men som kunne ha skjedd i kanskje 1 av 1 000 000 tilfeller.

Disse øvelsene vil hjelpe deg å se ting fra ulike perspektiver og la deg slippe vekk fra standardresponsen din. Bare det å faktisk forestille deg at ting kan gå annerledes hjelper til med å sette spørsmålstegn ved dine fastgrodde og begrensende oppfatninger.

2. Finn folk som kan inspirere deg, hjelpe deg og støtte deg med det du er redd for

Det er vanskelig å yttrykke i ord, verdien av å omringe deg med riktige mennesker i livet ditt. Miljøet rundt oss har mye å si, og det sies at vi blir summen av de fem menneskene vi henger mest med. Med det i bakhodet er det logisk å tenke seg at du bør henge med folk som er flinke til å trosse frykten sin eller ideelt, noen som allerede har kommet over den frykten du selv opplever.

Dersom du er redd for å hoppe i fallskjerm, begynn å henge med folk som gjør det jevnlig. Ta kontakt med dem, oppsøk dem, bli venn med dem. Ved å være rundt noen som har et annet syn på det og som kan avlive mange av mytene, vil det være lettere å ta de stegene du vil. Bare det å kunne ha noen å komme tilbake til og prate med og le med dersom du gjør noe du er redd for og mislykkes er uvurdelig. Det skaper trygghet og ufarliggjør hele prosessen.

En viktig ting du definitivt burde gjøre er å melde deg på kurs eller workshops der du prøver noe nytt og presser grensene dine. Å gjøre slike ting bygger selvtillit og gjør det lettere å bryte gjennom andre frykter. Dette er det viktigste prinsippet vi bygger på i vår virksomhet, og vi sørger alltid for at både vi selv og våre studenter er omgitt av ressursfulle og inspirerende mennesker, fordi vi vet verdien av det.

3. Kvitt deg med dine begrensende overbevisninger som hindrer deg

For mange vil dette kanskje høres nytt ut, andre har kanskje hørt det engelske ordet limiting belief. Det er bare et ord som beskriver negative tanker du har om deg selv, som gjør at du holder igjen fra å virkelig vise deg frem til verden som den du er. Typiske, klassiske eksempler på begrensende og selvsaboterende tanker som folk går rundt med er:

«Jeg er ikke god nok.»

«Jeg er for lav.»

«Jeg er for stygg.»

«Jeg er ikke smart nok.»

Det er lett å tenke seg hvordan vi føler oss dersom vi går rundt og tenker sånn. Vi sier det allerede til oss selv, men er livredde for at folk skal si det samme som oss og «bekrefte» vår egen tvil, slik at den bli sterkere. Den gode tingen er at siden den kan forsterkes, så kan den også svekkes og elimineres. Det fins utallige ressurser på dette. Lefkoe Method, Anthony Robbins.

Et enkelt googlesøk vil gi dem mer å sette fingra i enn du har tid til. Det finnes ikke noe «sånn er det». Ting kan endres og det er ditt ansvar å gjøre det. Slik jeg nevnte i punkt to er det også viktig å ta kontakt med eller studere andre som har ekspertise og kompetanse i for å få kjapp fremgang. Å lære av noen som kan det eller jobber med å forandre beliefs til daglig gir rask fremgang.

4. Blås det ned og forstå at det å feile er en naturlig del av veien mot mestring

Mye av grunnen til at vi føler frykt er at vi blåser opp våre små utfordringer og problemer på massiv skala. Dersom vi kan se en direkte sammenheng mellom det å konfrontere noen med noe som irriterer oss og det å bli latterliggjort, hengt ut til alle andre vi kjenner som kjip og til slutt DØ ALENE, så har vi laget oss et fint smørbrød av faenskap som vi må fordøye og lide med. Vi lager store kjeder av konsekvenser og hendelser slik at småting tilsynelatende får en massiv dominoeffekt.

Faktum er at 95% av våre bekymringer aldri ser dagens lys. Vi tror at en liten handling som å legge ut en Youtube-video av vår egenlagde sang eller å gå bort og snakke med en person vi liker, men ikke kjenner, vil forårsake massive negative hendelser som vil ødelegge livet vårt og få oss til å føle oss som tapere. Du har sikkert sett personer som har vært gjennom tøffe ting. Folk som har fått armen kappet av i krig, folk som har fått halve ansiktet brent bort, folk som har blitt mobbet gjennom hele livet og vært narkovrak, som i dag lever gode liv.

Tenk hvor mye et menneske kan gå gjennom før det knekker. Når folk har overlevd konsentrasjonsleire, så kan vi tåle å utsette oss for risikoen for at noen ikke liker oss eller ler. De som slenger dritt er også alltid de som ønsker de hadde samme motet selv til å gjøre det samme som deres «ofre» har ballene til. Verden tilhører de som tør. Ingenting farlig skjer. Dersom du leser biografiene til store personer, så vil du se hvor mye nederlag og tøffe tider de måtte gjennom for å komme dit de er. Å «dumme seg ut» og feile er ikke slutten, det er bare en begynnelse.

5. Del dine frykter med verden

Det aller beste du kan gjøre for din egen selvfølelse er å dele fryktene dine med andre. Av alle forslagene jeg har å komme med er dette det viktigste, fordi det ordner så mye annet. Dette er også det som folk flest er mest redd for. Vi er mer redd for å dele våre frykter enn vi er for å trosse dem. Det er derfor vi alltid leter etter måter å bli kvitt frykten vår på, for om vi er kvitt den, så slipper vi å måtte dele den.

Vi er mest redd for at andre skal få vite at vi er redde, og alle tenker sånn. Personen du ser på andre siden av rommet har sikkert 90% av de samme fryktene som deg, men dere vet det ikke, fordi dere er redde for å bli avvist og mislikt på grunn av det. Det morsomme er at når du deler fryktene dine, så kommer folk faktisk nærmere deg.

Jeg har flere ganger hatt samtaler der det er en slags hinne. Både jeg og den andre «føler litt på hverandre» og snakker overfladisk fordi vi er redd for å stille oss sårbare. Så kommer det øyeblikket der en av oss deler noe vi er redd for. En frykt vi har som vi sjelden forteller til noen. Idet vi gjør det, er det som om alt letter. «Jeg har det også sånn», eller «Det skjønner jeg så godt», er svarene du som regel får. Mennesker verdsetter at andre tør å være åpne med oss og dele av sine frykter og «svakheter» fordi det gir oss tillatelse og trygghet til å gjøre det samme.

Når du gjør dette integreres egentlig alt jeg har snakket om hittil. Du får et nytt perspektiv når du ser at folk ikke reagerer slik du tror, og du ser at de faktisk setter pris på det. Det bryter med dine begrensende trossetninger, du ser at det ikke er en så big deal som du trodde, og det bygger selvtillit og gjør frykten mindre når du forstår at alle andre har det på samme måten. Jeg har gjort dette til noe jeg gjør jevnlig i samtaler jeg har med folk, og jeg har kun hatt positive opplevelser.

Det er først når du virkelig kan være ærlig med fryktene dine at du kan skape forandring. Å skulle jobbe med en frykt mens du hele tiden gjemmer den, både for deg selv og andre, så vil du ikke gjøre fremgang. Skam og hemmeligholdelse får deg ingen andre steder enn inn i en depressiv tilstand av «Ingen forstår meg».

Dersom du virkelig ønsker å ta tak i fryktene dine og har noe du vil oppnå må du bare komme deg ut og gjøre det. Benytt deg av de fem stegene jeg har skrevet om her og skap en forandring som teller i livet ditt. Du vil se fremgang og begynne å utvikle deg frem mot den modige personen vi alle ønsker å være.

Del dine suksesser eller tanker med Stig og oss andre her og bruk denne siden som din støtte.Ved å stå frem til noen og si «Dette er det jeg er redd for, og jeg skal ta meg av det.» fjerner du så mye av byrden, og det er ok å be om hjelp, som er det beste å gjøre dersom du står fast. Det er alltid noen som har hatt samme problem som deg og løst det. Ingen problemer er uløselige. Det ser vi gang på gang i våre prosjekter og coachingprogrammer. Det fins løsninger for de som trosser frykten sin og leter.

Dersom du er gira, men føler du trenger den lille ekstra pushen for å få det til, meld deg på vår Core Confidence Workshop. Det blir den mest intense helgeworkshopen vi noensinne har holdt og er som en kondensert versjon av vårt flaggskip, Passion Immersion. Vi baserer oss på de fem prinsippene vi har skrevet om her for å:

  • Danne en gruppe som deler sine frykter og opplevelser støtter oppunder deg og følger deg opp både under og etter workshopen og
  • Fjerner negative og begrensende trossetninger med bevist effektive metoder
  • Jobber sammen for å ta massiv handling og bryte gjennom frykter i et tillitsfullt og trygt miljø, slik at du kan bygge på den fremdriften på egenhånd
  • Åpner øynene dine for nye perspektiv og måter å se verden på
  • Utstyrer deg med teknikker og gir deg øvelser som vi bygge enorm selvtillit som vil gjøre det lett å presse gjennom frykt, hva enn det er
Morten Hake driver med coaching, seminar – og foredragsvirksomhet. Hvis du har lyst til å komme i kontakt med ham, eller melde deg på den nyeste workshopen, gå inn på mortenhake.com

Skribent: DineVibber.no