Visualisér deg til suksess!

Skrevet av Yousif Mahmud Razvi, snart ferdigutdannet psykolog. Les mer på hans blogg Le penseur – siden for tenkere.

Vi visualiserer ganske ofte, mer enn vi aner. Når vi har vært i klesbutikken og sett en fin bukse, har bildet lagret seg i hjernen. Det blir klarere om det er en bukse vi virkelig ønsker, men en stram økonomi fører til at den ikke kan anskaffes. Vi leser tilfeldigvis ordet bukse i en avis og får klare koblinger til den buksen vi så i butikken. Hva skjedde her? Et tilfelle av visualisering kom i aksjon.

La oss ta for oss et annet eksempel, nemlig den forhenværende fotballspilleren Ole Gunnar Solskjær som ikke trenger nærmere presentasjon for den fotballinteresserte. Han ble kjent som superinnbytteren som like godt kunne score fire mål. Da han ble spurt om hemmeligheten bak det, kunne han formidle at han ganske enkelt så for seg hvordan han skulle plassere seg, og i kampens hete oppstod ofte slike situasjoner.

Han hadde på forhånd dannet seg et mentalt bilde over hva han skulle gjøre og resultatet ble en forbløffende superinnbytter som scoret i bøtter og spann, ofte flere mål enn det vanlige spissparet Yorke/Cole som ofte startet kampen.

Visualisering er ikke noe av det spirituelle eller New Age, men heller en funksjon vi har i vårt sinn. Kreftpasienter kan for eksempel ved hjelp av visualisering oppnå sjelero. Andre kan bruke visualiseringsteknikker til å se for seg at kreftcellene elimineres av laserlys.

Over var kun noen av det mangfoldet av visualeringsmuligheter vi kan besitte. De fleste suksessrike forretningsmenn, idrettsutøvere også videre har hatt en sterk og stoisk tro på seg selv og sine prestasjoner. Nå er det uvisst hvilke hindringer de kan ha støtt på, men resultatene ser vi i dag. Dette er ingen magi fordi vi har alle den samme hjernen, men forskjellen ligger i hvordan vi programmerer vårt sinn til å takle de forskjellige utfordringene vi kan støte på i livet.

Så underforstått er det bare å erkjenne at man selv har potensialet til å klare slikt. Mulighetene er uendelige, men en viktig hovedingrediens er tålmodighet. Akkurat som Rom ikke ble bygget på en dag, er heller ikke omprogrammeringen av sinnet en enkel sak.

I dette innlegget skal vi ta for oss visualisering i forhold til suksess. Hva vi definerer som suksess er individuelt, og alle har vi våre vi ønsker å oppnå. Derfor vil jeg ikke ta for meg et spesifikt eksempel her, men heller diskutere generelt rundt temaet.

Suksess

Suksess er definert som hell og fremgang i ordbøker. Men stopp en halv. Hell? Betyr det at kun er flaks i bildet? Så om man vinner pengepremier så er det suksess? Hvis vi ser etter synonymer til ordet suksess, finner man ord som lykke, triumf og glede. Betyr det at alle suksessfulle mennesker er lykkelige? Dersom man leser nyhetssaker i diverse medier kan det virke som om de som er suksessrike også er de mest stressede menneskene.

De nevnte definisjonene på suksess blir for betinget føler jeg. For hvis man har masse penger (selvdefinisjon: suksess) og disse ikke kan helbrede ens sykdom så er det jo litt kynisk å kalle det suksess i så henværende. Jeg vil omdefinere det til å gjelde alt som gjør deg glad. Så enkelt kan det også sies. Hva gjør deg glad vet du best selv.

Alle mennesker har potensiale til å oppnå det de vil. Selvsagt er det omstendigheter der ting blir vanskelige og kan virke uoverkommelige, og noen planer kan settes på vent. Men alt i alt er det fullt mulig om man tror på det.

For mange kan det starte med en indre reise der man spør seg selv hva man ønsker. Er det noen fortrengte ønsker eller lidenskaper som bør få komme til overflaten og analyseres nærmere? Det ligger mange svar her og man dessuten se etter motstand som ofte kan dukke opp i implementeringen og realiseringen av sine drømmer, mål, lidenskaper, begjær osv. Dette kan ta sin tid og man kan være i en fastlåst situasjon med en jobb, boliglån og alt som hører til. Dermed må man overveie en del aspekter før en endelig slutning kan sluttes. La oss tenke oss at en person står igjen med ingen ting annet enn drømmen om et spesifikt mål. Hvordan nå dette målet og omskape en tankemasse til en virkelighet?

Affirmasjoner

Det kan starte med affirmasjoner og kan defineres som kreativ visualisering som ofte utføres som positive formulerte fraser. Man kan skrive en liste over de målene man ønsker å oppnå og om nødvendig dele disse hovedmålene i delmål. Alt etter hva målet består av kan selve hovedjobben starte nå.

La oss tenke oss at en person ønsker å bli lege. Personen får ikke inngang til studiet ved første og andre opptak, og gir opp etter dette. Det er meget mulig at personen tenkte at det ikke var meningen å bli lege og at andre oppgaver venter den. Hvis det er en avgjørelse som fører til at personen slår seg til ro med det, så er det ikke noe problem. Men det blir et problem dersom personen ikke trives på jobben sin og ellers blant folk. Kanskje føles det som om noe gnager innvendig og følelsen av utilstrekkelighet blir mer og mer prekær. Hva kan personen gjøre her?

Han har allerede skrevet lista over de ønskede målene, men etter avslagene fra skolen ble han motløs. Dessuten føler han seg som en omvandrende sjel uten forankring i essensen av seg selv. Han gjør opp et totalregnstykke, og finner ut at legeyrket brenner han for og han vil bli det. Fra en venn lærte han om visualisering og han begynner å visualisere.

I starten går det tregt fordi han klarer ikke å se for seg selv i legeuniform. Etter hvert får han til et uskarpt bilde og med tiden blir den mer og mer klar. En dag kan han se bilde og virkelig føle at han er lege med et vell av pasienter. Han begynner å få mer og mer følelser tilknyttet tanken om yrket. Det ligger så mye intensitet bak tankens triggede følelse at han lever seg inn i det. Og her starter eventyret.

Suksess er ikke noe som kommer av seg selv. Bak hele konseptet ligger en stoisk og tro så sterk at man bokstavelig talt kan flytte fjell. Det kan være hindringer i veien og det er her man skal ha tålmodighet og fortsette sin ferd.

Vi leste tidligere om affirmasjoner man kan ta bruk av for å programmere sinnet til å motta beskjeden om hva man ønsker. Slike affirmasjoner har som hensikt ved gjentatte repetisjoner å fremkalle en følelse av det man ønsker for med tiden blir det den virkeligheten man skaper for seg selv. Affirmasjoner om suksess kan lyde som følger:

 • Hver eneste erfaring er en suksess
 • Jeg lykkes med alt jeg foretar meg
 • Det finnes mennesker som ønsker den kunnskapen jeg har å tilby
 • Jeg har en ny suksess-bevissthet
 • Jeg befinner meg nå blant vinnere
 • Jeg har suksess med alt jeg gjør
 • Jeg oppnår alle mine mål
 • Jeg er en vinner
 • Jeg har i meg alle muligheter for å lykkes
 • Jeg lar nå suksess-formelen flyte gjennom meg og komme til uttrykk i min verden
 • Jeg går fra suksess til suksess, fra seier til seier: Jeg er en vinner
 • Veien jeg går, består av en rekke steg mot enda større suksesser

Alt etter som hvilket orienteringssytem vi er en del av, vil man affirmere deretter. De som er religiøse eller tror på en skaperkraft vil selvsagt bruke den kraften som en energikilde. For de kan følgende affirmasjoner være av nytte:

 • Jeg er i ett med den kraften som skapte og jeg vet at den lytter til meg
 • Uansett hva jeg blir veiledet til å gjøre, blir det en suksess
 • Jeg tror på at skaperkraften vil meg vel og veileder meg

Ingen har suksessformelen selv om mange riktignok vil hevde det. Vi er alle individuelle mennesker med vår ballast, og alt etter arv og miljø er vi blitt “opplært” til å gjøre ting på forskjellige måter. Om denne måten ikke har forært oss den suksessen vi inderlig har ønsket, så er det et tegn på at kursen må endres noe og noe må endres. Hemmeligheten bak suksess er å finne balansen mellom det du ønsker å oppnå og hvordan du ønsker å ha det.

Når man begynner sin ferd i livet på veien mot det forjettede land der målstreken er, vil man støte på mye; alt fra fristelser til hindringer. Hvor sterkt man ønsker noe er indikasjonen på hva resultatet kan bli. Viljestyrken vil bli testet til det optimale og man vil støte på mennesker som vil avkrefte en. Disse skal man takke for at de kom din vei fordi de er landemerker som vil prøve å teste din tro.

Man kan oppleve å bli latterliggjort og da er det bare å smile og gå videre. Men så vil man også møte mennesker som vil fylle opp dine energilagre og gi deg pekepinn på hvor du er i terrenget. Disse skal man også takke for de har en viktig funksjon til å opprettholde lidenskapen som noen ganger kan bli slørete. Forsett på din ferd.

For veien blir til mens du går…

Du er det ditt dype, drivende ønske er.

Slik din higen er, slik blir din vilje.

Slik din vilje er, slik blir din gjerning.

Slik din gjerning er, slik blir din lott.

– Brihadaranayaka Upanishad IV.4.4

Yousif Mahmud Razvi studerer psykologi og har sin egen blogg. Gå inn på Le penseur for å lese om psykolog, selvutvikling og filosofi.

Anbefalte bøker om visualisering

Skribent: DineVibber.no

2 tanker om “Visualisér deg til suksess!

 1. Tilbaketråkk: Livets ekko
 2. Tilbaketråkk: Visualiseringens kraft

Kommentarfeltet er stengt.