Kroppsspråket ditt kan fortelle noe annet enn det du sier

Kroppsspråket ditt kan fortelle noe annet enn det du sier

kroppsspråkSkrevet av Sjefsberta. Hennes blogg finner du på sjefsberta.com

Har du opplevd en slik samtale før, hvor kroppsspråket forteller noe annet enn det som blir sagt? Har du noen gang fått et av disse falske smilene som nesten kommer i lysets hastighet? Har noen prøvd å overbevise deg om en ting, selv om både øynene og nervøsiteten forteller deg noe annet?

Kroppsspråk viser til ikke-verbal kommunikasjon som ansikts uttrykk, kroppens bevegelser, holdning og bevegelse med hender, armer og fingre. Det har en betydning og innvirkning på hva som blir sagt. Det forteller motparten hva du egentlig sier.

Ord og tonen i stemmen din skal være i harmoni med kroppspråket ditt. Disse tre tingene må stemme overens for å få en meningsfylt ikke-verbal tale.

Når disse tre elementene i ansikt-til -ansikt kommunikasjon støtter hverandre vil kroppspråket formidle mesteparten av meldingen.

Noen forslag på hvordan kroppspråk kan forbedres

 • Hold opp hodet, oppretthold god øyekontakt, men ikke stirre.
 • Hold et rolig tempo, både i snakking og i bevegelsene dine.
 • Slapp av, og fokuser på dine bevegelser.
 • Sitt eller stå rett.
 • Ikke kryss armene eller bena, slapp av i skuldrene.
 • Ikke stå for nær eller for langt unna.
 • oppriktig smil og latter.
 • Ha en positiv, åpen og avslappet holdning.

Husk:

 • Stadig kontroll av hvor mange klokken er eller sjekk av fingernegler, er ett sterkt tegn på kjedsomhet.
 • Plukking på klærne eller det og se nedover folk gir signaler på at du ikke godkjenner deres ideer og / eller føler deg urolig for å si din ærlige mening.
 • Å la hånden stryke over haken mens du ser på noen, kan gi noen signaler om at du forhåndsdømmer deres beslutninger.
 • Mysing med øynene kan gi signaler til noen om at du ikke liker dem eller deres ideer.
 • Falskt smil er et annet tegn på bedrag. Et ekte smil rynker hjørnene på øynene og endrer hele ansiktsuttrykket.
 • Å lene seg unna noen man liker er et tegn på at man kjeder seg eller blir distrahert. Folk lener seg vanligvis mot folk de liker, og lener seg bort fra dem man misliker.
 • Å ikke se direkte på personen du snakker med, indikerer en viss grad av ubehag eller manglende interesse.
 • Det å krysse armene er tegn på defensiv motstand eller selvopptatthet.
 • Å vise en svak holdning gir  negative meldinger.

Tillit og holdning

Plassér føttene i komfortabel avstand i fra hverandre, hold skuldrene litt tilbake trukket og hold hodet opp, hils på folk med direkte øyekontakt og et fast håndtrykk.

 • Å klø seg på baksiden av hodet eller nakken signaliserer tvil og usikkerhet.
 • Slapp holdning med skuldrene indikerer lavt selvbilde. Trekk alltid skuldrene bakover. Ikke bare vil du se mer trygg ut, du vil også føle deg sikrere.
 • Risting eller tapping med føtter eller fingere indikerer stress, utålmodighet eller kjedsomhet.
 • Fikling på små gjenstander er et annet tegn på angst eller manglende interesse. Hold hendene behagelig i ro i når du er i nærvær av andre.

Uansett, det å lese ikke-verbale signaler er vanskelig fordi kroppspråk kan ha flere betydninger. For eksempel krysning av armer eller ben kan bety at en person er kald eller er avslappet. Dessuten er det viktig å huske på at kroppspråket ikke har samme betydning i alle kulturer.

Så disse observasjonene bør kun brukes som veiledning for endring av din personlige utvikling. Når man skal lære seg til å kommunisere bedre på et ikke-verbalt nivå må man først sette seg inn i hva som er skikk og bruk og akseptabelt i samfunnet, slik at man vet hva man må justere på og hvor mye:)

Hvis du vil lese mer fra Sjefsberta, gå inn på hennes egen blogg sjefsberta.com

8 kommentarer til «Kroppsspråket ditt kan fortelle noe annet enn det du sier»

 1. Jeg sikker på at «riktig» kroppsspråk kan læres. Det som gjentas regelmessig, vil til slutt bli en vane og en integrert del. Det starter imidlertid oftest med en bevisst endring som til slutt blir ubevisst. En kan også endre kroppspråk og holdning ved hjelp av fysisk trening (eks. kroppsbygging), et prinsipp som blant annet fysioterapeuter bruker i sin behandling. I en overgangsfase vil nok det nye kroppsspråket virke ukomfortabelt og rart, og da gjelder det å fortsette til man er over «kneika» 🙂

 2. Folk snakker om at riktig kroppsspråk skal læres. Dette er vrøvl. Dersom du skal prøve å lære deg til et riktig kroppsspråk vil du bare bli mer selvbevisst og mer nervøs, og dermed underbevist vise et mer ukomfortabelt kroppspråk! Kroppsspråket skal komme naturlig. Er du nervøs så er det ikke noe vits å legge skjul på det, vi er mennesker for pokker! Begynner å bli lei av alt dette selvfokuset.

 3. @ Per. Vrøvl sieru..! tøv. dette er en flott artikkel:) å denne siden er meget godt laget og skrevet sier nå jeg. å en annen ting Mr.Per om du mener e er vrøvl skriv da for satans skyld inn hva du mener er tøv og hva som da ellers skulle vært riktig! hilsen postitv likesinned.

  og da også noen referanser kanskje

 4. Beklager, men opplistingene over er ikke riktig. Den som har riktig kunnskap om kroppsspråk vet at forutsetningen for å kunne lese kroppsspråk er at du kjenner personen det gjelder fra før, og at du kan spore adferdsendringer(!). Et annet kroppsspråk enn det personen normalt bruker. Mange mennesker sitter med armer og ben i kors uten at det betyr noe. Les ekspertlitteratur før en skriver slikt vrøvl som dette.

 5. Ser ut som om du er oppmerksom på synkronisiteten i livet ditt! Det blir interessant og lese hva du har å skrive om lege-pasientforholdet 🙂

 6. Næmmen, nå var jeg heldig, gitt!

  Dette innlegget lå noen centimeter under mitt på sonitus.org og lyste mot meg.

  Jeg holder på å drofle litt om lege-pasientforholdet, kommunikasjon i relasjonen og vurderer har begynt å lage lister som det jeg leser her.

  Merkelig hvordan det dukker opp saker akkurat når man er interessert i dem 😀

Stengt for kommentarer.

Stengt for kommentarer.