Lær å puste riktig! del 1

pust, luftDet første du gjør når du blir født er å trekke pusten. Den første higen etter luft er starten på noe du blir avhengig av resten av livet. Uten luft dør du, så enkelt er det! Lær deg å puste på riktig måte, så vil du forbedre livskvaliteten.

Ordet ånd, eller åndedrett, kommer fra det latinske ordet spiritus som betyr pust. Fra engelsk kan vi oversette spirit med «sjel». Sjel og ånd er to ord som dermed går hånd i hånd. Altså kort og godt, det som gir liv. Pust gir liv. Når vi sier «jeg har mistet spiriten», så mener vi at vi har mistet «gløden». Vi har nærmest lyst til å gi opp livet.

Hver eneste celle i kroppen er avhengige av friskt oksygen. Uten oksygen vil cellene raskt dø. Når det går koldtbrann i f.eks. en finger eller en tå, er cellene i den døde. De har ikke fått nok oksygen. Eneste løsningen er å amputere.

Pusten gjenspeiler psyken

Pusten er en indikator på hvordan du har det på innsiden. Når du opplever fare, er nervøs og redd eller mister kontrollen, vil pusten bli annerledes. Takten øker, og innåndingen vil ikke bli så dyp. Du kan til og med stoppe opp og puste. Hjertet begynner å slå hardere og fortere for å opprettholde oksygentilførselen i kroppen. Blodtrykket stiger.

Når du får tilbake kontrollen, blir pusten automatisk roligere og dypere. Hjertet roer seg ned, og kroppen inntar igjen en tilstand av ro.

Mennesker som alltid er stresset går ofte rundt med høyt blodtrykk, og de føler at de nesten aldri har kontrollen. Stadig høyt blodtrykk er svært farlig, og det er en stor belastning for hjertet og kretsløp. Overbelastning kan medføre døden.

Det er imidlertid ikke alltid de hendelser som skjer her og nå har så mye og si for hvordan du puster. Som for alt annet i sinnet ditt, spiller det ubevisste en vesentlig rolle hvordan du opplever verden i dette øyeblikk. Og siden kropp og sinn henger tett sammen, vil det ubevisste også ha en innvirkning på hvordan du puster.

Pusten er styrt av det autonome nervesystemet. Dersom du blir slått bevisstløs, vil det autonome nervesystemet sørge for at du fortsatt vil puste. Det ubevisste fungerer på mange måter på lik linje som det autonome nervesystemet. Det ubevisste påvirker deg selv om du ikke er klar over det.

Erfaringer du bærer med deg i ditt ubevisste vil derfor ha en innvirkning på pustemønsteret ditt. Hvis du av en eller annen grunn er angstfylt og urolig pga. gamle hendelser du ikke er bevisst på, reagerer kroppen med å oppføre seg som om faren er tilstede hele tiden. Resultatet blir at du puster som om du skulle oppleve reelle farer.

Hvis du blir mer bevisst på pusten din vil du ha lettere for å puste riktig, selv under en stressende situasjon. Det gir en deilig følelse av kontroll. Når du har kontrollen er det lettere å tenke klart.Turbo

Hvis du sammenligner kroppen med en forbrenningsmotor, så vet du at tilførsel av mer oksygen gir større effekt i motoren. En turbo i en bil er ikke annet enn en turbin som presser mer luft inn i systemet. På den måten blir bilen mye sterkere, og det bare pga. av økning av mengden oksygen.

Dette vil også skje i deg. Siden menneskekroppen også er en forbrenningsmotor, vil en turbo ha samme effekt hos deg. Hvis du klarer å presse mer oksygen inn i systemet, vil du få mer krefter. Se på en vektløfter som skal løfte tungt. Han tar et ekstra stort magedrag like før han løfter!

Når du trekker pusten, vil muskler i brystveggene og mellomgulvet sørge for at brysthulen utvider seg. Luft blir så sugd ned i lungene. Når du puster ut, slapper musklene i brystveggen og mellomgulvet av. Brysthulen blir mindre og lungene trekker seg i sammen slik at brukt luft presses ut.

Og jo mer brysthulen utvider seg, jo mer plass skapes rundt hjertet.

Et veldig viktig prinsipp er Starlings hjertelov: «Det blodet som går inn i hjertet, går ut av hjertet». Ernest Starling var fysiolog i England tidlig på 1900-tallet.

Når du tar et godt magedrag, så utvider brysthulen seg ekstra mye. Da blir det ekstra mye plass rundt hjertet. Hjertet kan derfor utvide seg mer, og det kan på den måten fylles med ekstra mye blod. Starlings hjertelov forteller at når ekstra mye blod går inn i hjertet, går det ekstra mye blod ut av hjertet. På den måten blir mer blod presset ut i årene og helt ut til de ytterste delene av kroppen. Det som skjer da er at større områder av kroppen blir fylt med oksygen.

I forhold til det autonome nervesystemet, vil dype og rolige åndedrag påvirke det parasympatiske nervesystemet. Når aktivert, vil det parasympatiske nervesystemet sette kroppen i en tilstand av ro. Puls og blodtrykk  faller og kroppen slapper mer av.

Dagens utfordring!

Nå har du kanskje forstått at måten vi puster på har en innvirkning på oss. Folk som praktiserer Yoga og meditasjon understreker viktigheten av å puste riktig. Åndedrettet har en stor påvirkning på vår fysiske og psykiske velvære.

Jeg vil komme med en utfordring til deg. Sett av en hel dag hvor du fokuserer på pusten din. Legg merke til hvordan den forandrer seg i de ulike situasjonene du møter. Hvordan puster du når du er helt alene kontra sammen andre? Er det noen forskjell? Puster du annerledes i møte med bestemte personer eller steder? Hvordan blir det hvis du endrer pustemønsteret bevisst og begynner å puste dypere og roligere? Føles det bedre?

Gjør dette en hel dag og legg merke til hvordan sinnet ditt og resten av kroppen reagerer på hvordan du puster.

Hvis du vil lære en meget enkel pusteøvelse som har positiv effekt, så går du videre til del 2. Jeg har selv gode erfaringer med denne øvelsen.

Lær å puste riktig, del 1

Lær å puste riktig! del 2

Skribent: DineVibber.no

1 tanke om “Lær å puste riktig! del 1

  1. Jeg trener yoga og fokus på pust er en viktig del av treningen. Det er som du skriver, at bevisstgjøring av hvordan vi puster faktisk kan pvirke vår sinnstilstand. Jeg bruker dette til daglig. Jeg anbefaler virkelig at flere prøver yoga og blir mer bevisste på pusten. God artikkel om det å fokusrere på pusting!

Kommentarfeltet er stengt.