Er du en tulling?

boklövDatoen er 10. desember 1988. Stedet er den olympiske hoppbakken i Lake Placid, USA. På toppen av bakken sitter en merkelig liten rødhåret svenske og skuer utover. Han setter utfor, og når han entrer hoppkanten gjør han noe som alle i hoppverden sier er det styggeste de vet om.

Svensken spriker med beina så skiene ser ut som en V under nedflyvningen. Når han sekunder senere lander langt ned i bakken, lengre enn alle de andre, er han den første svensken som noen gang har vunnet et renn i verdenscupen i hopp.

Året etter, i 1989, vinner Jan Boklöv verdenscupen sammenlagt. Mot alle odds. Samme året blir han utnevnt til årets vinner av Radiosportens Jerringpris, et manifest på at han er en svært populær og dyktig idrettsmann.

20 år senere. Året er 2009. Du har nettop fylt 18, og går over fra å være barn, til en myndig person som heretter må ta ansvaret for ditt eget liv. Du er usikker på hva du ønsker å fylle livet ditt med. Hva du skal gjøre for å tjene til livets opphold.

Aller mest har du lyst til å gjøre noe helt for deg selv. Du ønsker ikke å være som alle andre. Det frister svært lite med en 8-16 jobb, ta opp studielån for å studere, ta opp boliglån så tidlig som mulig for å bli gjeldsslave til du er pensjonist, se på Hotell Cæsar, skaffe deg stasjonsvogn og langrennski.

Nei, du kunne heller tenke deg å reise utenlands. Du har lyst til å reise over hele kloden, oppdage nye kulturer, oppdage nye steder, bli kjent med andre mennesker med en helt annen bakgrunn enn du selv har. Det finnes sikkert enkelte strøjobber du kan ta innimellom for å skaffe nok penger til mat og soveplass.

Eller satse på å etablere ditt eget firma. Du går rundt med en idé som du er 110 prosent sikker på vil bli en suksess. Flink er du også! Hvis du allikevel skal studere, må det bli noe uvanlig. Noe spesielt. Noe du er 100 prosent interessert i.

Du lufter dette for dine foreldre, og du nevner det for dine nære venner. Den første reaksjonen er at det høres veldig flott ut. Det høres ut som en drøm å få muligheten til å gjøre akkurat som du har lyst til.

Men så kommer de ærlige reaksjonene. Du må da være en tulling som tror at du bare kan reise utenlands, uten utdannelse, uten et fast sted å bo, og uten økonomi til å gjennomføre det! Se og kom deg ned på jorda og få deg en ordentlig jobb. Du må studere! Du må gjøre som alle andre!

Brått går drømmen din i oppløsning. Du lytter til hva de andre sier, og etter hvert begynner du selv å tro på at du aldri vil klare å gjennomføre det du har mest lyst til. Du mister gløden. I frykt for hva fremtiden bringer, og i frykt for hva andre måtte mene om deg, tar du deg jobb på den lokale butikken. Som lagermedarbeider. Eller ekspeditør.

Årene går, og det som kunne ha vært en spennende tid med utenlandsreiser eller etablering av eget foretak, har blitt til et liv du aldri ønsket å leve. Det har blitt et liv fylt av 8-16 jobbing. Det har blitt et liv fylt med huslån og langrennski i helgene. Du slapper av med Hotel Cæsar på kveldene. Til helga planlegger du en tur med stasjonsvogna til dine foreldre. De er jo så stolte av deg!

Livet ditt har blitt til det du selv mente var kjedelig, uinspirerende og lite innholdsrikt. Men en ting har du unngått. Du har unngått at andre betrakter deg som en tulling…Hvem er tulingen?

Jan Boklöv var nærmest hatet i hoppmiljøet. Han ble alltid premiert med dårlige stilkarakterer av de som dømte ham. Allikevel vant han over de andre. Årsak: Han turte å gå sine egne veier. Og for å understreke: I dag er du en tulling hvis du ikke hopper med sprikende bein!

Boklöv er eksempelet på tullingen som turde å stole på seg selv, som turde å gå sine egne veier. På grunn av dette er han i dag en legende. Et ikon, ikke bare for skihoppere, men for alle som ønsker å stole på seg selv og gå sine egne veier.

Lær av svensken. Lær at selv om andre mener det du gjør er dumt og tåpelig, så må du ha troen på deg selv. Du må vise andre at det de sier ikke er riktig, og ihvertfall ikke for deg.

Vi mennesker er merkelige. Vi trår raskt støttende til når noen av våre nærmeste trenger hjelp. Men i det øyeblikk vedkommende ønsker støtte til noe som er ikke er i samsvar med våre egne verdier, da blir det plutselig vanskelig å gi støtte. Det har faktisk lett for å gli over til kritikk og latterliggjøring av den som ønsket backup. Noen kaller det Janteloven.

Dette er en mekanisme som gjelder de aller aller fleste. Det er en del av vår overlevelsesevne å støtte kun de som er i vår egen «stamme». Det å være skeptisk til nye tanker og løsninger er i og for seg sunt. Dersom det viser seg at de nye løsningene er feil, utgjør de i verste fall en risiko for vår egen eksistens. Noen er mer redde for sin egen eksistens enn andre, og synes at alle andre er noen tullinger. Ihvertfall på overflaten. Under overflaten befinner det seg ofte mye usikkerhet hos slike personer.

Men verden har gått fremover. De som har stått for utviklingen, er mennesker som har trosset andres skjellsord og latterliggjøring. De som i dag blir sett på som store pionerer, har blitt utsatt for ufattelig mye hets og motarbeidelse. Men de har alltid vunnet til slutt fordi de har stolt på seg selv. Da er det plutselig de andre som er blitt tullinger.

Så hva venter du på? Stol på deg selv. Gjør det du mener er det beste for ditt liv. Det er kun du, og bare du, som vet hva du blir lykkelig av. Slutt å høre på hva andre sier om deg og hva du bør gjøre. Stå imot andres negative holdninger.

Vær en tulling!

(Tips: Les artikkelen om risikotakeren.)

Skribent: DineVibber.no