Et sosialpsykologisk eksperiment

Hvis du vil være vitne til et eksperiment som kan hjelpe deg i din egen utvikling, skal du lese videre. Hvis du mener det er galt å manipulere andre for å få frem reaksjoner, skal du også lese videre.

1. april 2010 opprettet jeg en blogg som et ledd i et eksperiment. Jeg laget meg et alias, «Presidenten», og bloggen kalte jeg HELT FEIL!!!. Undertittelen er «ærlige kommentarer». Bloggen er et sted hvor «Presidenten» skriver sine «ærlige» kommentarer på det som skjer i nyhetsbildet, samt litt små-plukk her og der.

Bloggen ble opprettet på 15 minutter. Presidenten kommenterer stort sett de sakene som blir skrevet om på VG Nett.no og TV2 Nyhetene.no. Jeg linker til bloggen via twingly, og trafikken blir deretter. Gjennomsnittlig besøkstall pr. dag er flere tusen!

HELT FEIL!!! er gjennomsyret av ironi. Jeg forsøker å la Presidenten ha et ståsted som strider imot folks oppfatning. Blogpostene er skrevet for å provosere, slik at de vekker reaksjoner hos de som leser, men ikke overdrevet så det blir frastøtende. Noen bloggposter er rett og slett tåpelige.

Og det er interessant. Kommentarene bloggen mottar er som oftest ikke av den hyggelige sorten. Det er utrolig fascinerende å se hvor lite det skal til før folk føler seg truet og støtt. Saken legges til side, personen blir tema for diskusjon, og det ender med personangrep. Folk blir aggressive og kommer med skjellsord. Noen oppfatter imidlertid ironien, og synes det hele er morsomt, men flesteparten lar seg lure.

Andre bloggere har allerede begynt å blogge om HELT FEIL!!!, at den er provoserende. Se: http://fokuspunkt.wordpress.com/2010/04/03/provoserende-innlegg-fra-helt-feil-bloggen/ Håper det ikke blir den siste.

Tanken bak

Tanken bak dette eksperimentet er å belyse hvordan de psykologiske forsvarsmekanismene arbeider for at vi skal beholde det verdensbildet vi har. Det skal så utrolig lite til før vi føler oss truet, selv av et ubetydelig blogginnlegg. Egoet er skjørt og må forsvares. Vi har en innebygget mekanisme som tar seg av alle angrep. Jo mer truet vi føler oss, jo mer kommer fight-or-flight instinkene frem. Det er dette som ofte er et problem for folk som ikke kommer seg videre i livet. Grunnleggende forsvarsmekanismer er i veien for videre vekst.

Verdensbildet, den oppfatningen vi har av oss selv og resten av verden, er noe vi klamrer oss fast til, og vi beskytter det med nebb og klør. Dette sitter gjerne ubevisst i oss, slik at det er vanskelig å gjøre noe med. Derfor gjelder det å bli bevisst sine svakheter, slik at de kan jobbes med.

Det handler selvfølgelig om identitet, selvfølelse, selvrespekt og selvtillit. Jo mindre identitet og jo lavere selvtillit, jo større blir behovet for egoforsvar, spesielt for de med et falskt ego.

Det du blir provosert av forteller mye om deg selv

Hva blir DU provosert av i dagliglivet? Folk som snakker for mye? Folk som er late? Homofile? Eldre? Dine foreldre? Dine søsken? Suksessfulle mennesker? Otto Jespersens monologer i Torsdagsklubben? Idiotiske bloggere som kommer med idiotiske kommentarer? Lista kan være lang.

For å fremme egen vekst, gjelder det å være open-minded. Det som kan virke provoserende, skal du ta som et hint om at noe sårbart inni deg blir berørt. Jeg var litt inne på dette i «Blir du skjermflau? Bruk det til å utvikle deg selv«. Dette gjelder alt og alle rundt deg. Når du blir presentert for noe du ikke umiddelbart føler passer inn hos deg, er det viktig å gi det litt tid.

Jo større behov du har for å forsvare deg, jo mer sårbart egoet ditt er, jo mer motstand vil du yte mot det som blir presentert for deg. Det som ikke passer inn i den realitetsoppfatningen sinnet ditt har konstruert, vil alltid bli forsøkt hindret i å få innpass. Dette skjer på et psykologisk, og gjerne et ubevisst plan.

En interessant forsvarsmekanisme som psyken bruker kalles kognitiv dissonans. Dette vil du kunne lese mer om i neste artikkel som jeg har kalt «Mental balanse».

Samtidig med at du begynner å yte mindre motstand til det som rokker ved ditt verdensbilde, blir du nødt til å takle andres motstand til deg når du utvikler deg. Folk er ganske like når det kommer til å forsvare sin skjøre virkelighet. Andre har de samme forsvarsmekanismene som deg. Dette har jeg skrevet om i innlegget «Det er når du møter motstand du gjør det rette«. Det at du selv åpner deg opp, i tilegg til at du takler andres stengsler og motstand til deg, vil føre til vekst.

Indre balanse er målet

Det handler ofte om å få et annet perspektiv på ting og sette alt inn i en ny ramme. Et nytt syn på deg selv og verden forøvrig! For å takle andres kommentarer og din egen innebygde (men ubevisste!) motstand til endring og vekst, er balanse et viktig stikkord. Indre balanse, eller mental balanse, gir evnen til å bare konstatere, eller å akseptere verden slik den er. Les: Zen, å leve i nuet. Det som er, det er, hverken mer eller mindre. Det er DU som tilegner det en egenskap, og den henter du i deg selv.

Og når du ikke lenger trenger å bruke energi på psykologiske forsvarsmekanismer, vil du kunne benytte din energi på det du virkelig ønsker. Du kan i større grad kontrollere hva du skal fokusere på, og heller konsentrere deg om mer fruktbare ting, fremfor å hele tiden forsøke å opprettholde et falskt ego. Dette vil du også få lese mer om i serien om balanse.

«All sannhet gjenomgår tre stadier: Først blir den latterliggjort. Så blir den møtt med kraftig motstand. Til slutt blir den akseptert som en selvfølgelighet».

-Arthur Schopenhauer

Du kan selv følge med på kommentarene nederst til høyre her på DineVibber. Du kan også klikke deg inn på HELT FEIL!!!, og følge med der, eventuelt delta i diskusjoner og være litt provoserende.

Er det moralsk forkastelig? Ja. 😉

http://heltfeil.blogspot.com

Håper du tar deg tid til å kommentere. Det vil være gull verdt, og fint med en tilbakemelding.

Skribent: DineVibber.no

12 tanker om “Et sosialpsykologisk eksperiment

 1. Jeg hadde planer om å mate kommentarene i en egen feed nederst på høyre side. Men jeg gjør ikke det ennå. Hvis du vil følge med på kommentarene til bloggen HELT FEIL!!!, så trykk på rss-knappen helt øverst til høyre inne på HELT FEIL!!!. Ta en kikk og se hvordan folk reagerer på en helt ukjent og anonym blogger. Ord som egentlig ikke har noen som helst betydning. Til ettertanke…

  Ha en fin dag!
  -Stig

 2. Mail fra en HELT FEIL!!!-leser, sakset fra innboksen til heltfeilfri@gmail.com:

  -En Filosof til meg
  -vis detaljer 04.05 (For 13 timer siden)

  » men kanskje bonden hadde unngått ranet hvis han hadde vært mer raus med lønna for sine polske ansatte?»

  implisitt i dette ligger kommunistspsykopatenes oppfatning om at bandittvirkrsomhet fra fremmedkulturelle skal legitimeres for enhver pris.

  Virkelighet: om personen ga 10 ganger så mye lønn ville sjansen øket ENDA mer for ran fordi da ville personen hatt enda mer penger.

  Er du psykopat som ikke fatter noe så enkelt som at banditter ikke bryr seg om moral eller hvem de stjeler fra?

 3. Så vel ikke på dette som annet en en måte å dra noen reklamkroner på, kan skrev så lite at en ikek tilførte VGs artikler noe verdi…

  Særlig til eksprement var det ikke…

 4. Hva var det som overrasket deg med blogg «eksperimentet»?

  Det er vel det eldste trikset i boka, det å legge inn tulle poster på diverse forum.

 5. Twingly kan nok dra en del lesere ja, men de aller fleste er jo bare flyktig innom for å klikke seg ut igjen.

 6. Hei Stig!
  Ramlet inn her via noe helt annet, og ble gledelig overrasket. Kommer til å følge med både her og på Helt Feil! 🙂 Skal se om jeg kan være med-provokatør i blant.

  Jeg er ikke psykolog, men meget interessert i psykologi – særlig atferdspsykologi. Takk skal du ha for at du beriket dagen min 🙂

 7. Og så ser jeg at det er avsluttet og at du har røpet alt sammen. Jaja. 🙂

  Får lese litt mer her inne i stedet, da.

Kommentarfeltet er stengt.