En bloggers tanker etter en måned på nett.

blogger-logoAlternativ overskrift på dette innlegget er: Bloggertips!
Jeg har blogget i ganske nøyaktig en måned nå. Det har vært en utrolig lærerik periode. Det har vært en tid med lite søvn og mye samvær med datamaskinen. Det har gått utover andre interesser som lesing, sosial omgang med venner og trening. Men når jeg først setter meg et mål, blir jeg veldig fokusert. Da gjør jeg det jeg kan for å komme i mål.

Jeg er ennå ikke i havn med bloggen. Jeg oppdager hele tiden nye tips og ad-ons som kan gjøre utformingen og brukervennligheten bedre. Heldigvis er det enormt med informasjon om hvordan en skal gå frem. Det å opprette en blogg er i for seg enkelt. Det er gjort på en-to-tre. Men hvis en har lyst på en litt mer avansert blogg, er det mye å lære.

Med god hjelp fra både norske og engelskspråklige nettsider har jeg etterhvert lært en god del om den tekniske biten. Og jeg vil rette en stor takk til alle som tar seg tid å dele sin kunnskap med andre. Jeg nevner BLOGGtips.no og Norske Plugins. Av utenlandske vil jeg spesielt nevne Blogspot Tutorial og Bloggerbuster. De to har spesialisert seg på Blogger, og det er her jeg finner løsningen når jeg står fast.

Hvis du er en bruker av Blogger, anbefaler jeg å benytte Blogger in draft. Det er en versjon av Blogger som forbedrer brukergrensesnittet når du skal publisere nye innlegg. Bl.a. kan du legge inn bilder ved hjelp av drag-and-drop, og du kan velge tidspunkt for når Blogger skal publisere artikkelen din.

Jeg har lagt merke til at det er en bloggplattform som utmerker seg i forhold til andre. WordPress blir gjerne valgt av de mer profesjonelle bloggerne. Og det skjønner jeg godt. WordPress har bedre funksjoner, har bedre layouts og bredere dekning når det gjelder hjelp fra andre. Hadde det vært enklere å sette seg inn i WordPress, så hadde jeg også valgt den. Men jeg som er helt ny i faget, hadde lettere for å sette meg inn i Blogger.

Vi får se. Kanskje jeg går over til WordPress en eller annen gang jeg også.

Fordelen med Blogger er at den er en del av Google. Og Google EIER internett. Allerede etter få dager fikk jeg pagerank 2 hos Google, hvilket gjør det lettere for min blogg å havne lengre opp i et søk. Hvis du har lyst til å tjene noen kroner på bloggen, er det også meget enkelt å integrere Google adsene.

Blogger kommer som en god nummer to, etter WordPress. Jeg har ikke sjekket ut andre plattformer, så det kan hende jeg har gått glipp av noe. Det finnes gode norske, og Opera og Microsoft har også sine tilbud på bloggfronten.

Det er ikke bare det tekniske som må være på plass i en blogg. Markedsføring er en viktig faktor som har mye å si for bloggens popularitet. Det tar tid å bygge opp en leserskare, og å drive PR for bloggen er et kapittel for seg selv. Pinging hos diverse bloggportaler, deltakelse i ulike diskusjonsforum og kommentarer på andre blogger er tre virkemidler jeg har tatt i bruk så langt. Noen betalt annonsering blir vel neppe aktuelt, og såkalt linkbytte er gått av moten. Her får en bare ta tiden til hjelp, og satse på innholdsmessig kvalitet slik at folk ønsker å besøke bloggen igjen.

De sosiale reglene er også noe å sette seg inn i. Som i alle sosiale sfærer, finnes det uskrevne regler som en må forholde seg til. Høflighet og ærlighet er to viktige egenskaper som man finner igjen i bloggens verden. Ærlighet omkring besøkstall og behandle andre bloggere med respekt er bra. Og nettverksbygging og vennskap er også gjeldende her som i den virkelige verden.

I den siste tiden har det oppstått en debatt omkring de mest populære bloggene. Det har vært interessant, og jeg har skrevet om dette i et eget innlegg.

Blogging er en unik måte å kommunisere på i mediasammenheng. Før internett ble til, var folket nødt til å skrive leserinnlegg i aviser for å bli hørt. Det er begrenset hvem som slipper til i avisene. Med bloggen er potensialet for å bli hørt mye mye større. Det finnes diskusjonsfora rundt omkring på nettet, men det å uttrykke sine meninger der gir ikke samme tyngde som å ha sin egen blogg. Dessuten kan en skrive hva som helst uten fare for å bli sensurert eller utestengt.

Sett i en demokratisk sammenheng, spiller det å ha muligheten til å uttrykke seg uten sensur en meget stor rolle i ytringsfriheten. Blogging er dermed et viktig redskap i både samfunnsdebatten, og behovet for å bli sett og lagt merke til.

På sidelinjen, ser jeg blogging og internett generelt som et resultat av en ny tid. Det kan du lese om i denne artikkelen.

Så etter en måned med blogging, føler jeg at jeg er godt i gang. Jeg skriver om det jeg har vært interessert i de siste 20 årene, nemlig selvutvikling. Kanskje mest på et åndelig plan, men også på et praktisk plan. Det er mye en kan blogge om, og det viktigste er at du finner noe som opptar deg og som du kan skrive om over en lengre periode.

I fremtiden ser jeg for meg at det blir obligatorisk med en egen, personlig side på internett. Dette vil være en side hvor du organiserer livet ditt fra. F.eks. Facebook, Altinn og it’s learning vil være integrert i én nettside som er din, i tillegg til bloggmuligheter. Det blir som en større utgave av telefonkatalogen hvor andre kan finne opplysninger om deg og livet ditt, og hva slags person du er. Den personlige siden vil være til stor hjelp når du f.eks. skal søke skoler og jobb (ihvertfall i tertiærnæringen), og en arbeidsgiver vil lett se om du er kvalifisert eller ikke.

De som ikke har enkle kunnskaper om internett og hvordan man legger ut enkle opplysninger om seg selv, vil falle i bakkant.

Derfor, om du ennå ikke har registrert deg på Facebook eller opprettet en blogg så gjør det i dag. Det er både morsomt, lærerikt og ikke minst fremtidsrettet.

Bloggportaler jeg pinger hos:

Kudos.no
Klikkbart.no
Blogggarkivet
Digg meg
Überst.net
Galskap på nett
Bloggr.no
Diggbart
Twingly.com
Bloggurat

Gi tips om flere hvis du vet om noen!

Skribent: DineVibber.no

13 tanker om “En bloggers tanker etter en måned på nett.

 1. Flott innlegg. Du skriver veldig godt. Selv har jeg en nyoppstartet blogg her http://skogtrollet.com. Og har lest endel om blogging osv. Og det tar virkelig tid å bygge opp ett nettsted. Mange måneder. De fleste gir opp etter en måned eller 2, da de ikke ser resulater. Og det er derfor det er så viktig med en genuin interesse for din nisje. At du ikke bare er in it for the money. Mine 2 cents.

 2. Enig med deg, Anonym! Tror også det prekære er å greie seg over kneika, hvor du har lyst å gi opp fordi du ikke har fått de resultatene du har ønsket deg. Gratulerer med skogtrollet.com.

 3. En fint og velformulert innlegg, fortsetter du slik vil du nok få siden til å vokse!

  Anbefaler deg forresten å gå til anskaffelse av et eget domene om du har tenkt å fortsette

 4. Er imponert over dine skriveferdigheter, du er flink og vil klare deg godt fremover….

 5. Takk til Anonym og Vero.
  Jeg pinget hos bloggrevyen før, men nå får jeg feilmelding hver gang jeg prøver å pinge. Har gitt opp…

 6. Godt å se at det er flere som har «forelsket» seg i Blogger sin løsning. Selv har jeg registrert meg på andre plattformer, men for meg er det enkle det beste. KISS prinsippet er en av levereglene = Keep It Simple Stupid! 🙂

  «Blogger in draft» skal jeg imidlertid sjekke ut snarest!

 7. Ja, Blogger er et ypperlig verktøy til å komme i gang med blogging. Mange fordeler!

Kommentarfeltet er stengt.