Hvordan bygge selvtillit

Skrevet av Pauline Irene. Klikk deg inn på hennes blogg paulineirene.blogg.no, og les mer om psykologi, filosofi og selvutvikling. 

Tankene du har om deg selv bestemmer hvor selvsikker du er. Har du lav selvtillit, vil disse tankene ofte være negative. Kanskje ser du kun svakheter og mangler. Eller kanskje du ikke tror at du kan klare oppnå noe. Heldigvis er dette kun tanker, og tanker kan endres.

For å bygge selvtillit, er det viktig å kjenne seg selv. Skriv ned dine sterke sider og talenter. Fokuser på den. Stol på dine evner, og ikke sammenlign deg med noen. Konsentrer deg heller om å bli den beste utgaven av deg selv. Hva er viktig for deg, og hva vil du oppnå i livet? Vit hva du ønsker og fokuser målene dine. Lytt til din indre stemme, og respekter dine tanker, ønsker og følelser.

Elsk deg selv. Når du ser deg i speilet, bestemmer du selv hva du skal se. Ser du feil og mangler? Eller ser du hvor nydelig du er? Ikke døm det du ser, men aksepter alt du er. Ta vare på og sett pris på deg selv. Signalene du sender viser andre hvordan de skal behandle deg. Neglisjerer du deg selv, er det det samme som å si til deg selv at du ikke er verdifull. Behandle deg selv som du ville ha behandlet en veldig god venn.

Gi og ta imot komplimenter!

Når vi ikke føler oss bra med oss selv, så projiserer vi den følelsen over på andre ved å baksnakke og rakke ned på dem. Vi projiserer det vi ikke er førnøyd med på dem. Å snakke negativt om andre er den tydeligste måten du kan vise andre at du ikke er fornøyd med deg selv på. Mange er ikke bevisste på at de stadig fokuserer på det negative hos andre, og nekter ofte for at de er usikre på seg selv.

Gjør noen deg oppmerksom på at du snakker mye negativt om andre, så kan det være vanskelig å prøve å la være, siden du da kan føle deg svak. Men det er likevel absolutt verdt å prøve så godt du kan å la være. Gi heller flere komplimenter, det vil bygge opp din selvtillit og sende andre signaler om at du er selvsikker. Ved å se etter det beste i andre, vil du finne det beste i deg selv.

I tillegg til å gi komplimenter, må du også lære deg å ta dem imot. Ikke avvis dem, men takk personen som ga komplimentet. Når du avviser et kompliment sier du til andre at du ikke er verdt ros. Vær også takknemlig for og verdsett det du har. Usikkerhet kommer ofte fordi vil føler at vi ikke er nok.

Du kan også lage deg noen affirmasjoner. Noen eksempler er: «Jeg er selvsikker og kan oppnå det jeg vil» og «Jeg er verdifull og fortjener det beste». Si dem som om de allerede er sanne. Du kan ha dem med deg og ta dem frem når du føler deg usikker eller gjenta dem hver morgen eller kveld.

Å være selvsikker handler om å vite at man er god nok og å være tilfreds med seg selv. For å være selvsikker må man vite at man er like verdifull som alle andre. Selvtilliten kommer innenfra, så ikke la det som foregår rundt deg få ødelegge den. Gjør det du mener er riktig, ikke det andre mener at du skal gjøre. Vær sann mot deg selv, uansett om andre er uenige med deg. Kun ved å være sann mot deg selv kan du ha selvrespekt og ha det godt med deg selv.

Gjennom sin blogg paulineirene.blogg.no, ønsker Pauline Irene å hjelpe deg med å bli den beste utgaven av deg selv, og å motivere deg til å leve livet ditt til det fulle. Klikk deg inn og les om psykologi, filosofi og selvutvikling.

Har DU lyst til å skrive et gjesteinnlegg? Ta kontakt via kontaktskjemaet

Skribent: DineVibber.no