Manipulerende mennesker, del 2: Taktikk og metode

Manipulerende mennesker, del 2: Taktikk og metode

manipulerende menneskerMålet for manipulerende mennesker er å vinne. De har et grunnleggende behov for å føle seg over andre og fremstå som den beste. Taktikkene de bruker er mange, og det er lurt å bli bevisst på disse hvis du skal unngå å bli manipulert. Lær deg å gjenkjenne metodene og fremgangsmåten før det er for sent.

Manipulerende mennesker har et stort arsenal av fremgangsmåter for å manipulere. Behovet for å føle seg over deg har ført til at de har utviklet flere finurlige metoder for å få deg ut av balanse. De angriper deg med sine manipulerende raketter for å trenge gjennom det psykologiske skjoldet ditt. Angrepene består av både offensive og defensive metoder.

Det er på tide at du blir i stand til å avsløre angrepsmetodene. Alle metodene er til for å oppnå målet om å være bedre enn deg. Eller sagt på en annen måte: Å få deg til og føle deg dårligere.

Offensive metoder

Løgn

Løgn er en taktikk som en manipulerende person bruker mer eller mindre bevisst, og de bruker den ofte. Det er flere måter å lyve på.

1. Manipulerende mennesker lyver for å fremstå som bedre enn de er i virkeligheten. Det kan være en løgn om dem selv, f.eks. hvor mange kjærester de har hatt, hvor mye penger de tjener, hva de gjorde i ferien, hvor mange venner de har, etc. Kort sagt hverdagslige opplysninger som det er vanskelig for andre å kontrollere sannheten av. Er du en person som lett lar deg blende av andres (uriktige) skryt, kan det få deg til å føle deg underlegen og at du begynner å behandle manipulatoren som bedre enn deg selv.

2. Det kan være en løgn til deg, om deg selv. Manipulerende mennesker kan si hyggelige ting til deg og gi deg komplimenter de egentlig ikke mener. Målet for løgnen er å smiske seg inn på deg for å skape tillit. Det gjør det lettere å kontrollere deg senere, og å ytterligere manipulere deg.

3. De kan lyve om andre og konstruere usanne og dårlige rykter. På denne måten blir andre mennesker nedverdiget, og både du og manipulatoren fremstår som bedre. Dere deler også en «hemmelighet», noe som skaper tillitt mellom dere (som vil bli misbrukt ved en senere anledning).

4. En fjerde måte å lyve på er å unngå og fortelle hele sannheten. Ved å kun gi fragmenter av informasjon blir du holdt utenfor vesentlige opplysninger om vedkommende, eller om en viktig hendelse, eller om andre personer. Eksempel: En manipulerende kollega forteller deg at det er et møte i morgen klokken 11. Det kollegaen «glemmer» å informere deg om, er at du må ta med det siste utkastet av prosjektet ditt fordi noen kunder også skal være på det møtet. Når du så møter opp på møtet uten utkastet, vil du føle deg dum. Men den manipulerende kollegaen kan du ikke bebreide. Det var jo tross alt han/hun som fortalte deg om møtet! 1-0 til den manipulerende kollegaen.

Link: 10 tegn på løgn

Distrahering

Distrahering, eller å rette fokus mot noe annet, blir brukt av tryllekunstnere når de utfører sine triks. På samme måte bruker manipulative personer distrahering for å manipulere deg. Brukes når deres spill er i ferd med å se dagens lys eller når de føler de er i ferd med å bli avslørt. De kan plutselig endre samtalemnet til noe annet, eller rette fokus på noe ved deg. F.eks: «Oi, se der! Han var rar». Eller: «Se! Jeg har kjøpt meg nye sko». Eller: «Ååå, så fin du er på håret».

Å nekte å høre på hva du har å si er en annen måte å distrahere på. F.eks. å putte fingrene i ørene og si «bla-bla-bla» demonstrerer at det du sier er ubetydelig.

Gi vage svar

Hvis en manipulator blir spurt om noe han/hun ikke vet svaret på, eller ikke kan noe om, er et vagt svar en metode for å opprettholde status. Istedet for å si «jeg vet ikke», kommer noe vagt ut av munnen. Å gi vage svar er også en måte å unngå å måtte stå til ansvar for det som ble sagt. Det kan jo være deg som oppfattet feil!

Skape skyldfølelse i DEG

Å skape en skyldfølelse i deg er en måte å gjøre deg passiv på. Det åpner for mer manipulering. De kan drite deg ut offentlig, eller beskylde deg for noe som ikke er sant.

Eksempler: Hvis du kommer for sent på jobb, vil den manipulerende kollegaen påpeke det høyt og tydelig for alle. Hvis du gjør noe galt, vil manipulatoren gjøre deg oppmerksom på det, og aller helst fortelle alle andre at du har gjort en feil.

Skyldfølelse fører ofte til skamfølelse. Når du føler skam, er du et lett bytte.

Sarkasme

Dette er en taktikk som brukes mye. Manipulatoren har en ekstraordinær sans som finner de usikre sidene dine. Manipulatoren er dyktig til å utnytte disse sidene for å få ned selvtilitten din.

1. Ved hjelp av humor og sarkasme gjør manipulatoren narr av deg. «Morsomme» og negative utsagn om deg selv i selskap med andre er ofte brukt. Når de andre ler, blir du mer usikker, mens de andre synes manipulatoren bare er underholdende. Hvis du tar deg nær av det, blir du kjapt uthengt som prippen eller uten humor. Sarkastiske utsagn kan også omhandle andre mennesker som ikke er tilstede.

2. Manipulatoren kan gjøre narr av, eller snakke stygt om andre som kan minne om deg. På den måten snakker manipulatoren indirekte om deg. Eksempler: Hvis du er overvektig, kan manipulatoren gjøre narr av en feit person som dere ser på tv. Hvis du har krasjet bilen din, kan manipulatoren baksnakke og latterliggjøre «kameraten» sin som også har krasjet bilen sin. Hvis du er av utenlandsk opprinnelse kan manipulatoren komme med rasistiske utsagn til, eller om andre med fremmed bakgrunn mens du er tilstede.

Samtidig kan manipulatoren være raskt ute med å fortelle deg at du er jo ikke så feit, eller at du krasjet bilen ved et uhell og det ikke var din feil, og at det aller helst var andres feil. På denne måten sier ikke manipulatoren noe stygt til/om deg. Tvert i mot så får du jo «støtte»!

3. Manipulerende mennesker har et stor lager når det gjelder sarkasme. Uttalelser som «jeg synes du er søt jeg» etter at du f.eks. har vært sint eller kommet med en formaning, eller snakke til deg som om du var et barn, er en måte å nedverdige deg på. Du blir umyndiggjort. Eller f.eks. å kalle deg eller andre for «bikkje», «rotte», «ku» osv. er en måte å heve seg selv på. Eller si «på plass» til deg. Dyr er alltid mindre verdt enn mennesker.

4. Det å gi deg kallenavn og si stygge ting, gjerne med litt ironi i stemmen, er en måte å få opp forsvaret ditt på slik at du blir passiv. Når du hilser på en manipulator, kan du f.eks. få høre: «Hallå din nisse». På overflaten en uskyldig setning. Men kan gli inn hos folk med et lavt selvbilde. «Faen så treg du er», er et annet uskyldig utsagn. Uskyldige, men sårende kommentarer er manipulerende personer eksperter på.

Manipulerende personer vil aldri finne på å oppføre seg ufint direkte ovenfor ofrene sine, uten å bake det inn med humor eller en form for ironi. Spesielt ikke når andre er tilstede. Hvis de selv blir oppfattet som ufine og sarkastiske, kan de jo risikere å bli avslørt. Vær spesielt oppmerksom på bruk av sarkasme innbakt i humor. Humor gjør sarkasmen mer sosialt akseptabel og den glir lettere inn. Det gjør det til en effektiv måte å manipulere på.

Vise aggresjon mot andre enn deg

Ved å være åpenlyst aggressiv mot andre enn deg, forteller manipulatoren at «du må passe deg». Indirekte kan dette føles som en trussel mot deg. Eksempel: Hvis du sitter på med en manipulator i bil, kan manipulatoren vise aggressiv atferd i trafikken og skjelle ut andre bilister høylytt. Dette får deg til å innta en passiv holdning, hvilket gjør det lettere for manipulatoren å heve seg over deg. På en annen side, hvis en manipulator sitter på med deg, og du viser litt aggressjon mot andre bilister, vil manipulatoren raskt kommentere at du er aggressiv og at du må roe deg ned.

Snakke stygt om/baksnakke/gjøre narr av andre

Manipulerende mennesker snakker veldig ofte stygt om andre mennesker som ikke er tilstede. De gjør narr av dem, og kan legge ut rykter eller viderefortelle opplysninger som de har snappet opp fra de som de har skapt et tillitsforhold til.

Vær oppmerksom på at personer som ofte gjør narr av andre når de ikke er tilstede, garantert gjør narr av deg også når du selv ikke er tilstede. Ved å ha det morsomt på andres bekostning skaper manipulatoren en god stemning, samtidig som han/hun står frem som bedre. De andre som det blir snakket stygt om fremstilles som idioter, og de mister bittelitt av sin sosiale status.

Det som også kan oppstå i deg når du hører en manipulator snakke stygt om andre, er at du automatisk inntar en passiv holdning. Du blir ubevisst «redd» for at manipulatoren skal snakke stygt om deg senere. Derfor gjør du så lite ut av deg selv som mulig.

Befalinger

En manipulator som føler seg over deg, vil gi deg befalinger for å opprettholde sin posisjon. Befalingene kan være innbakt i høflighet, men undertonen er alltid bestemt. Hvis du forsøker å motsette deg befalingen, vil manipulatoren bli mer åpenlyst aggressiv eller komme med sarkasme.

Eksempel: Manipulator: «Kan du hente et glass vann til meg? Du: «Nei, det får du gjøre sjøl». Manipulator: «Du er jo blitt så feit, du trenger litt trim. Hent et glass til meg nå».

Sykliggjøring av deg eller andre

Å snakke til deg eller om deg, eller snakke om andre, angående sykdom med en nedlatende tone er faktisk en måte å manipulere på. Om det virkelig er sykdom inne i bildet er uinteressant. Når noen er betraktet som syk, er de underlegne uansett.

Eksempel: Manipulator: «Ja du har vært syk/forkjølet i flere dager nå. Hva er det som er galt med deg?». Virkning: Du havner i en defensiv posisjon og kan få skyldfølelse.

Eller: Manipulator: «Jens er syk. Ikke bry deg om ham». Virkning: Setter andre i et dårlig lys, gjør det lettere å heve seg over og skaper tillit mellom manipulatoren og deg.

«Du må jo være dum». Eller «han er åndsvak». Eller «har du Downs syndrom?». Eller «hun er psykiatrisk». Psykisk sykdom er også sykdom.Defensive metoder

Bagatellisering av egen atferd

Hvis en manipulerende person blir tatt i å gjøre noe galt og konfrontert med det, er bagatellisering en måte å beskytte seg på. Ved å hevde at det gale som ble gjort ikke er så galt og at det ble gjort i beste mening, forsøker manipulatoren å fremstå som bedre enn han/hun er. Utsagn som «men det kunne vært værre» er med på å underbygge bagatelliseringen.

Nekting

Å nekte for å ha gjort noe galt, eller nekte for å ha såret andre. Ikke skjønne at han/hun har gjort noe galt i det hele tatt. «Hæ? Hva mener du? Har jeg gjort noe galt? Nei, det har jeg ikke». Dette er unnvikelse av ansvar. Det kan også skape skyldfølelse og usikkerhet i den som påstår at den manipulative har gjort noe galt.

Innta rollen som et offer

Manipulatorer inntar lett offerrollen. Ved å fremstille seg selv som et offer er det de andre som er slemme. Målet er å skaffe seg sympati og medlidenhet, for på den måten å få tillit eller skape skyldfølelse. Både kroppsspråk, stemmeleie og ord brukes variert som virkemidler.
Eksempler: «Ja, nå har jeg vært nødt til å gå helt til butikken for å kjøpe det DU glemte». Eller: «Det er ingen som hører på hva jeg har å si». Eller: «Det er så mange som gjør narr av meg».

Rettferdiggjøre eget forsvar

Manipulerende personer rettferdiggjør eget «forsvar», og kan hevde at når de baksnakker eller er stygge med andre, er det med overlegg fordi de andre har vært stygge med dem først.

Skylde på andre/overføre sin agenda til å gjelde andre

Å skylde på deg eller andre for sin egen (aggressive) atferd er en taktikk som blir brukt. Det er alltid de andre som har gjort noe galt. Det er de andre som begynte. Manipulatoren bare forsvarte seg, hvis noen skulle stille spørsmål ved oppførselen.

Manipulerende mennesker kan overføre sin agenda på andre, og påstå at det er de som er manipulerende og at de liker å heve seg over andre. De hevder kort og godt at det er de andre som er skjult aggressive. På fagspråket kalles dette projeksjon.

Spille uskyldig/uviten/forvirret

Denne taktikken går rett og slett ut på å spille dum. «Hva er det jeg har gjort nå? Jeg har jo bare vært snill og grei», «Hva er det du mener?» osv.

Ignorering

Manipulatoren kan late som om du ikke er tilstede og ikke høre på deg når du snakker. De kan være trege til å oppfatte det du sier, eller unngå å se på deg når dere snakker sammen. Du blir ubetydeliggjort.

Alle mennesker kan ha et snev av manipulerende atferd i seg. Det er normalt, og etter min mening, en viktig del av en sunn selvhevdelse. Forskjellen mellom normale og manipulative mennesker er den skjulte aggresjonen som ligger i bunnen. Hvis du mistenker at noen prøver å manipulere deg, vil du føle at noe er galt. Du vil ubevisst oppfatte aggresjonen som blir rettet mot deg. Bruk dine intuitive egenskaper til å skille normale mennesker fra manipulative mennesker.

I tredje del av serien om manipulative mennesker får du vite hvordan du kan forsvare deg mot manipulering.

Manipulerende mennesker, del 1: Kjennetegn.
Manipulerende mennesker, del 3: Hvordan forsvare seg.

8 kommentarer til «Manipulerende mennesker, del 2: Taktikk og metode»

 1. har en venn som jeg kjenner som er sånn, som står her på den siden og jeg har blitt lei av han nå og vil gjøre ting sånn at han aldri vil gjøre det der igjen kan jeg få noe tips hjeelp!

 2. Litt kunnskap om manipulering kan nok gjøre enkelte mellommenneskelige relasjoner enklere og takle ja:)

 3. hei, meget nyttig lesing dette her, men også viktig da dette er kunnskap til å gjøre noe med situasjonen og mellommenneskelige relasjoner i privaten på jobb osv…

  kjenner meg igjen i mye av dette her.
  Kunnskap er alle gode tings mor, ondskap stammer fra uvitenhet…

 4. Jeg har intervjuet en del mennesker som har opplevd denne strategien i terapisituasjon med psykologer, i psykiatrien, samt rettsvensnet.

  Alltid like nedslående for dem når deres – som jeg ser det – *naturlige* indignasjon blir møtt med en overbærende og tilbakelent holdning og et spørsmål om «nyanser». Ofte blir de satt helt tilbake på «nullpunkt». De tenker: «Er min vurderingsevne helt av skaftet?»

 5. Har ikke hørt om denne strategien før, men jeg tror jeg skjønte innholdet i den.

  En manipulator som ser seg selv som ballansert og den som sitter med «sannheten» gir seg selv en myndighet til å dømme andre mennesker. Og de som faller utenfor det manipulatoren mener er riktig, ja de ser han som mindre verdt og har «lov» til å behandle som han/hun vil.

  Eller noe i den duren.

  Hvis jeg forstod deg riktig. Uansett så er dette et interessant innspill.

  Hvis en møter på denne type manipulering, er et godt selvbilde og en sterk realitetsoppfatning et bra forsvar…

 6. Veldig bra oversikt over hersketeknikker! Takk!

  Hva med å få med noe om mellomposisjonering- og middelvei-strategi?

  Den man skal dominere kan defineres inn i et voken-barn-perspektiv, der vedkomne framstilles som unyansert, krakilsk, hysterisk og irrasjonelt styrt av følelsene sine, slik at han/hun havner utenfor den «gyldne middelvei». Manipulatoren kan bare lene seg rolig tilbake og etterlyse «nyanser» og å se en sak fra flere sider. Med ett har han gjort seg til objektiviteten selv mens den andre er omdefinert til en subjektiv «føler».

  Denne hersketeknikken er effektiv når manipulatoren har klart å vippe den manipulerte såpass av pinnen at indignasjon, protest og innsigelser dukker opp, samt generelt mot mennesker som er engasjerte og ivrige og kanskje brenner for spesielle saker.

  Stå på videre!

  Mvh

  Per

Stengt for kommentarer.

Stengt for kommentarer.