Komfort sone vs. vekst sone

Skrevet av Morten Hake. Les mer på hans blogg mortenhake.com.

Har du noen gang sett en elefant i fangenskap? Det er fascinerende. Ikke kun på grunn av elefanten i seg selv (som er et av mine yndlingsdyr), men enda mer utrolig er måten de er trent til å holde seg innenfor et lite område på.

Det starter med at de blir bundet til en stor påle, og de venner seg til det. Dermed gir de elefanten gradvis kortere og kortere påle og lenker, helt til de slutter å binde dem fast. Allikevel holder elefanten seg i nærheten av pålen.

Mentalt anker

Dette mentale ankeret er såpass kraftig, og det er rapportert om en hendelse der en elefant har omkommet i en brann fordi de ikke har kommet seg ut i tide selv om de ikke var bundet til noe rett og slett fordi deres kondisjonering hadde forankret og inngrodd seg så dypt i dem.

Det jeg ser hos mennesker er heldigvis ikke like ille. Men det vi alle har sett, er folk som er så inngrodde og «lenket fast» i sin tilstand og sin komfortable tilværelse at de aldri kommer ut av det eller finner sitt ekte potensiale. Noen klarere ikke å nærme seg bitte litt en gang.

Et sprang ut i det ukjente

Et stort sprang jeg tok i min personlige selvutvikling var da jeg, for mange år siden, møtte min nåværende venn og mentor Michael Lassen. Jeg hoppet i det og meldte meg på et veldig dyrt coaching-program for å øke min selvtillit, spesielt i relasjon til damer.

For å være helt ærlig var jeg usikker og redd for å snakke med damer, og da vi fikk i oppdrag å ta kontakt med fremmede damer.. mange fremmede damer, var jeg helt lamslått og hatet hele prosessen – helt til jeg tok kun én coaching-session med Michael der han bokstavelig talt eliminerte min frykt for å snakke med fremmede. Så kraftig var transformasjonen at den dagen i dag gleder jeg med til å møte fremmede og har ingen frykt i det hele tatt på det området.

Det Michael senere fortalte meg var at han hadde hjulpet meg forbi min komfort sone og inn i min vekst sone i stedet. Og hjulpet meg til å faktisk ha det gøy når jeg var utenfor min komfort sone og være i min vekst sone. Og når jeg ser tilbake forstår jeg hvor mye dette har totalt forandret livet mitt og gjort meg kapabel til å få til utrolige ting jeg ellers ikke ville kommet i nærheten av å utrette.

Det ligger i fokuset

Michaels geniale poeng er at… hver trener, coach eller guru er enige om det faktum at man får mer av det man fokuserer på, så Michael tenkte: “vent litt, da gir det ingen mening å fokuserer på dine komfort sone og hvordan å knuse den, tråkke ut av den eller ekspandere den’… fordi fokuset fortsatt er på komfort sonen.

Så han kom opp med konseptet rundt vekst sone: At vekst sonen starter der komfort sonen slutter. Det er der du lærer, vokser og utvikler deg i livet, dine ferdigheter etc. Han mener det er mye bedre å fokusere på denne måten fordi da sitter du med et positivt fokus og en positiv assosiasjon til de tingene som i utgangspunktet var grunnen til at du ville ut av komfort sonen.

Nå er det din tur

Så mitt spørsmål til deg i dag er: Hvordan kan du tilbringe mer tid i vekst sonen i dag? Og tenk på hvor mye det kan gjøre for livet ditt om du bruker kun 10 minutter om dagen i din vekst sone… eller 30 min til og med?

Om dette resonerte med deg, så har jeg en kul greie til deg. I forrige uke holdt jeg en online-trening sammen med Michaelrundt noen andre tema: Hvordan å være en ‘kongruent’ mann og oppnå langsiktig suksess i forhold, med dating og i livet generelt ved å bli den beste deg mulig. Og uten å fokusere på manipulativ og taktisk dårlig tenkning.

En av tingene vi snakket om var komfort vs vekst sone. Og en annen ting som satte store spor hos meg, var konseptet rundt hvordan dine største styrker noen ganger kan være en svakhet, og hvordan dine største svakheter kan gjøres om til styrker.

Så jeg inviterer deg til å trå inn i din vekst sone i dag og ta en titt på opptaket her: http://mortenhakesummit.com/congruent-man-training-replay (advarsel: de første par minuttene før vi virkelig setter i gang, snakker jeg om hvordan jeg brukte 34 timer på Detroit flyplass, definitivt inni min vekst sone… deretter starter vi treningen – som noen fortalte oss at vi burde ta betalt for. Likevel deler vi det gratis)

<3

Morten

PS. Opptaket ligger kun oppe til nedtelleren går til null. Da blir det dratt ned på grunn av sensitiv informasjon.

 

Skribent: DineVibber.no

1 tanke om “Komfort sone vs. vekst sone

  1. inspirerende innlegg /blogg. husk orddelingsreglene som mange irriterer seg grønne over. «komfortsone» og «vekstsone» i motsetning til de engelske motsvarende uttrykkene som skrives med to ord.

Kommentarfeltet er stengt.