Åtte trinn mot et mer gledelig liv

Åtte trinn mot et mer gledelig liv

Gledelig livLykke og glede er noe de fleste er opptatt av. En nyere retning innen psykologien kalles positiv psykologi. Den positive psykologien fokuserer på hva som gjør mennesker lykkelige, fremfor å se på hva som fører til menneskets ulykke.

I årenes løp har det vært alt for mye fokusert på psykiske lidelser og årsaken til disse. Psykologien har søkt å forklare negative sider ved mennesket, slik som depresjon, psykoser og lav selvtillit.

Bring back the positive! I noen artikler fremover skal jeg fokusere på positiv psykologi, hvorfor du også skal gjøre det og hva det bringer med seg.

Sonja Lyubomirsky
Sonja Lyubomirsky

Som en start får du her åtte tips av en av verdens fremste forskere innen positiv psykologi, Sonja Lyubomirsky. Lyubomirsky forsker på hvorfor og hvordan mennesker opplever lykke og glede. Hun er professor i psykologi ved University of California og har gitt ut boka «The how of happiness» som handler om hvordan vi kan oppnå mer glede i livet.

Disse trinnene er basert på forskning og funn gjort av Lyubomirsky og hennes kollegaer. De vil gi deg gode råd i din egen søken etter et bedre liv, og i hvert fall en midlertidig boost. Garantert!

Okay! Here we go:

1. Tell dine velsignelser

Én måte å gjøre dette på er med en «takknemlighets-logg» der du skriver ned tre til fem ting som du for tiden er takknemlig for. Gjør dette en gang i uken, eksempelvis søndag kveld. Hold den oppdatert og variér oppføringene så mye som mulig. Det er mye du kan være takknemlig for!

2. Vær snill og hjelpsom

Disse bør være både tilfeldige (slippe en fremmed foran deg i køen) og systematiske (hjelpe en eldre nabo). Å være snill og hjelpsom mot andre, uansett om det er venner eller fremmede, utløser en serie av positive effekter. Det får deg til å føle deg sjenerøs og dyktig, det gir deg en større grad av forbindelse med andre og gir deg smil tilbake. Andre får en mer positiv holdning til deg, og de vil være snille og hjelpsomme tilbake. Alt dette vil bygge oppunder din egen glede.

3. Ta vare på livets (små) gleder

Vær oppmerksom på den umiddelbare lykken og det gode som skjer rundt deg. Fokuser på den deilige smaken av en moden jordbær, eller varmen fra peisen på en kald vinterkveld. Noen psykologer foreslår å ta «mentale bilder» av behagelige øyeblikk til bruk i mindre lykkelige tider.

4. Takk de som hjelper deg

Dersom det er noen du skylder en takk, takk de så fort du kan. Hvis noen har hjulpet deg i vanskelige perioder, eller har vært en støtte når du har trengt det, vis dem din takknemlighet. Gjør det slik at de skjønner at du er takknemlig, og aller helst gjør det med et personlig oppmøte.

5. Lær deg å tilgi

Manglende evne til å tilgi skaper en vedvarende frustrasjon i deg, eller du fyller hodet med negative tanker. Hvis du lærer deg evnen til å tilgi kan du legge hendelsen bak deg, og det gir deg muligheten til å komme deg videre i livet. Gi slipp på sinne og harme ved for eksempel å skrive et brev hvor du tilgir en person som har såret deg.

6. Investerer tid og energi i venner og familie

Hvor du bor, hvor mye penger du har, din jobb og til og med din helse har overraskende lite å si for hvor tilfredshet du er med livet. Den største faktoren synes å være sterke og dype personlige relasjoner til andre mennesker.

7. Ta vare på kroppen din

Nok søvn, mosjon, smil og latter kan forbedre ditt humør på kort sikt. Praktiseres det regelmessig kan de gjøre hverdagen mer tilfredsstillende.

8. Utvikle strategier for å mestre stress og vanskeligheter

Vanskelige tider er ikke til å unngå. Religiøs tro har vist seg å hjelpe folk, men det gjør også affirmasjoner og en generell positiv innstilling. Å fortelle seg selv at «det går snart over » eller  «det som ikke dreper meg gjør meg sterkere» er måter å overleve vanskelige perioder på. Trikset er at du har tro på dem.

Kjøp boka «The how of happines» av Sonja Lyubomirsky

4 kommentarer til «Åtte trinn mot et mer gledelig liv»

  1. Ja, det er bra og være takknemlig. Steinen du nevner kalles vel en «gratitude-stone», og jeg har sett slike til salgs.

  2. Fine steg til en bedre hverdag! Jeg har faktisk begynt å være mer takknemlig. Det å skrive det ned er kanskje en ide. Jeg vet om noen som går med en stein i lomma som de tar på hver gang de opplever noe å være takknemlig for 🙂

Stengt for kommentarer.

Stengt for kommentarer.