Blir du skjermflau? Bruk det til å utvikle deg selv!

skjermflauSkjermflau er et uttrykk som ble kjent med serien «Skjermflau» på NRK P3tv. Det handler om at vi blir flaue når noen driter seg ut på tv. Vi blir rett og slett flaue på andres vegne. En ubehagelig følelse blusser opp i oss og det er pinlig og sitte og se på. Men det at du blir skjermflau skal du benytte i din selvutvikling. Kanskje du trekker det så langt som til å dra til Mianus?

Vi kjenner oss alle igjen. Vi har alle opplevd å bli skjermflaue. For min del ble jeg ganske skjermflau da jeg så Ari Behn på Skavland for noen år siden, som du kan se på dette klippet fra NRK P3tv. Hold puta klar! Dette er pinlig.

Skjermflauhet forteller mye om oss selv

Hvorfor føler jeg for å se vekk fra skjermen i forlegenhet når jeg ser dette klippet? Det er jo Ari Behn -ikke jeg- som sitter i studioet, med bakoversleik og dårlig-smak-genser, og vrir av seg den ene pinlige setningen etter den andre.

Skjermflauhet forteller mye om oss selv. Når vi føler det pinlig å se på noen drite seg ut, er det fordi det berører noe i oss. Det berører vår egen usikkerhet og følelse av skam. Bare det å observere andre gjøre noe vi selv absolutt ikke ville gjort, skapes de samme følelsene som om det faktisk var oss selv som gjorde det. Dette er et merkelig fenomen, men absolutt reelt.

Forklaringen på fenomenet kan bunne i egosentrisme eller projisering. Vi tilegner våre egne følelser til å gjelde andre, og andre får da «ansvaret» for våre følelser. Når vi ser andre, ser vi egentlig oss selv. Det at jeg blir pinlig berørt av å se Ari Behn i dette klippet, kommer av at det trigger noe dypt inni meg som jeg ikke er klar over selv. Ved å være bevisst på dette, kan jeg bruke skjermflauheten til å utvikle meg selv.

Tving deg selv til å se på

Neste gang du blir skjermflau skal du tvinge deg selv til å se på. Så skal du spørre deg selv om hvorfor du fikk de følelsene. Hva er det i deg som gjør at du føler det pinlig å se på andre drite seg ut?  Hvis du selv er redd for å drite deg ut, gjøre noe sprøtt eller snakke foran en forsamling, kan årsaken til det ligge ubevisst i deg. Ubevisste følelser som hindrer deg og som gjør at livet ditt ikke blir optimalt. Ved å bli bevisst de ubevisste årsakene har du mulighet til å gjøre noe med dem. Det handler om å bryte med de mønstrene som former deg på en dårlig måte og bli kvitt de begrensningene som hindrer deg i gjøre det du vil.

Neste steg etter at du har tvunget deg selv å se på noen som driter seg ut, er å gjøre det selv.

Jackass

Selv om det er en viss avstand mellom Ari Behn og Johnny Knoxville, handler det de gjør i bunn og grunn om det samme. Å drite seg ut og ikke alltid gjøre det som er akseptert, selv om Mr. Behn antakelig ikke gjorde det med viten og vilje i klippet over.

Da Jackass dukket opp på tv-skjermen for snart ti år siden var de kontroversielle. De gjorde stunts som aldri før hadde vært vist på tv, og mange ganger handlet det om å drite seg selv eller andre ut. Jackass var en reaksjon på samfunnets normer og regler. De syklet uten sykkelhjelm!

Der Ari Behn får meg til å bli pinlig berørt, får Jackass-gjengen alle som er født før 1950 til å ville skru av tv’en i vilt sinne. Og de vil skru av tv’en fordi Jackass berører noe i dem, på samme måte som at noen gjør deg skjermflau. De er heller ikke klar over hvorfor de egentlig blir sinte og vil se vekk, men det er der som en begrensning i livene deres. Samfunnet har gjort seg opp en mening om hvordan vi skal oppføre oss. Når noen bryter med denne oppfatningen blir vi forlegne, uansett om fornavnet på den som bryter de er Ari eller Johnny.

Hvis du ønsker å utvikle deg selv skal du tvinge deg selv til å se på selv om du blir skjermflau eller sint, og tenke over hvorfor du blir det. Gå så ut og gjør det samme selv. Dra til Mianus!

Skribent: DineVibber.no

4 tanker om “Blir du skjermflau? Bruk det til å utvikle deg selv!

  1. Hei hei!
    Koselig at du fortsatt er med meg. Kan se at bloggingen din har avtatt. Hey! Du studerer jo sosiologi. Inviterer deg herved til å skrive et gjesteinnlegg om et av emnene innen sosiologi på dineVibber.no. Det er jo et spennende tema.

Kommentarfeltet er stengt.