Husk lettere med hukommelseskart!

mindmap, hukommelseskartDa jeg studerte psykologi, fikk jeg et behov for å få en enkel og grei oversikt over emnene jeg leste om. Det er et hav av emner i psykologien, og en kan fort miste oversikten. Løsningen var å sette opp ulike emner i et hukommelseskart.

Et mindmap, eller hukommelseskart på godt norsk, eventuelt tankekart, er en plantegning over et emne. Med utgangspunkt i et hovedemne blir det tegnet streker til nye stikkord og undermener. Til slutt har du et oversiktlig bilde av hele hovedemnet, med tilhørende underemner og stikkord.

Ideen bak et hukommelseskart er at det er lettere å huske et bilde enn mange ord. Når vi betrakter et bilde, arbeider hjernen på en helt annen måte enn når vi leser tungt stoff. De visuelle og de kreative områdene av hjernen er mer aktivert, noe som forsterker evnen til å huske det vi ser.

Eksperiment:
Les ordet «elefant». Med en gang du leser ordet, får du opp et bilde av en elefant i hodet. Du kan lett se for deg en elefant, og du kan beskrive den med ord ut i fra bildet. Hukommelse blir ofte lagret som bilder.
Så leser du ordet «blogging». Vel, hvor er bildet? Ordet blogging er et så omfattende ord, at hjernen ikke har klart å danne seg et godt bilde selv om du kanskje har lest mye om emnet.

Så ser du på dette bildet og studerer det litt:

mindmap, hukommelseskart, blogging

Vips! Du har et lite bilde av blogging i hodet. Lettere å huske nå?

Mindmapping er et utrolig effektivt verktøy når det kommer til læring. Når en først har lært seg hvordan en skal sette opp et mindmap, er det meget enkelt å bruke når en skal tilegne seg ny kunnskap.

Før internett ble tilgjengelig for massene, var det penn og papir som gjaldt. I dag kan en finne alt på nettet, og jammen er det ikke en nettside som også tilbyr en enkel måte å sette opp et mindmap på.

Siden heter text2mindmap. Det er en interaktiv side hvor en enkelt fyller inn det en trenger. Det kan også lagres som et bilde lokalt på datamaskinen. Etterpå er det lett å skrive det ut hvis en har behov for det. Jeg har lagret en link til siden i «klikkbart» listen min.

Her har jeg laget et meget enkelt hukommelseskart over psykologiens historie som et eksempel:
mindmap, hukommelseskart
Jeg fant også et program som du kan laste ned og installere på maskinen din. Jeg har prøvd det, og programmet åpner for muligheten til å lage et meget detaljert og innholdsrikt hukommelseskart. Det er imidlertid litt vanskelig å sette seg inn i, men anbefales hvis du har behov for et stort kart. Programmet er gratis og heter FreeMind. Det kan lastes ned her.


Skjermbilde av FreeMind

freemind mindmap, hukommelseskart


Så sett i gang og prøv selv. Lær noe nytt som garantert vil være til hjelp hvis du studerer.

Gi Kudos til denne saken!

Skribent: DineVibber.no

4 tanker om “Husk lettere med hukommelseskart!

  1. Interresant.. men det er jo ikke alle metoder som fungerer like godt for alle sammen! Men jeg må gi dette her en oppriktig sjanse, blir ofte masse kluss på ark 😛

  2. Hei Anonym! Ja, det er riktig at ikke alle metoder fungerer for alle. Det gjelder å finne sin metode som funker. Jeg synes mindmapping er et utrolig godt verktøy. Bruk bittelitt tid på å sette deg inn i systemet så vil du oppdage at det hjelper hukommelsen.
    -Stig

  3. Oj! denne studieteknikken har jeg ikke sett siden barneskolen! Hadde helt glemt den. Takk for at du minte meg på den, den kan sikkert være like nyttig nå som da. Som student tar jeg alltid imot tips om studieteknikker med stor TAKK!

  4. Versego’!

    Et hukommelseskart kan også brukes til å planlegge et prosjekt, f.eks. en webside eller blogg. Hva slags elementer og innhold du vil tilføre.

Kommentarfeltet er stengt.