Lær å puste riktig! del 2

frisk-luftHvis du leste del 1, har du fått en bedre forståelse av det å puste riktig. Her får du en enkel pusteøvelse som kan gjøre underverker.

Det er viktig at du sitter, og ikke ligger. Hvis du ligger, presser du mot lungene og det hindrer dem i å utvide seg og fylles med oksygen.

 • Sett deg ned og la kroppen slappe av. Senk skuldrene og legg hendene foran deg i fanget. Gjør det så behagelig som mulig, løsne på stramme klær.
 • Slapp av i tunga. Kjenn at underkjeven blir slapp. Du skal kjenne at taket slipper i nakken og under ørene.
 • Ønsker du å lukke øynene, så gjør det. Ønsker du å holde de åpne, så gjør det.
 • Konsentrer deg! Ta et par gode åndedrag før du setter igang.
 • Pust dypt inn gjennom nesa, rooolig. Brystkassa vil utvide seg, men det er viktig at du fyller luft helt ned til magen. Helt ned til «kjernen» av kroppen. Bruk musklene i overkroppen til å ta så dypt åndedrag du kan. Det kan faktisk føles litt smertefult og ubehagelig de første gangene å fylle lungene maksimakt med luft.
 • Så holder du pusten i 2-3 sekunder. Deretter puster du kontrollert ut. Det er viktig at du holder fokus. Bruk ca. 6-8 sekunder på å puste ut. Slipp lufta ut gjennom munnen samtidig som du senker skuldrene rolig. Underkjeven og tunga skal være avslappet.Nå vil du merke en deilig følelse av varme og energi flyte gjennom kroppen. Du vil kjenne at blodet strømmer helt ut i fingertuppene og helt ned i tærne. Vent til du føler deg klar til å utføre øvelsen en gang til, men ikke vent i mer enn 20 sekunder. Gjenta øvelsen tre ganger. Til slutt avrunder du med å ta deg en god strekk.

Denne øvelsen kan du gjøre flere ganger om dagen. Det tar deg noen få minutter av gangen. Hvis du føler deg sliten, så gjør øvelsen. Hvis du føler deg stresset, så gjør øvelsen. Hvis du gjennomfører denne øvelsen minst en gang hver dag, så er du på god vei til å bli en bedre puster.

Når du har kommet skikkelig i gang med øvelsen, og du begynner å få det til, er neste steg å holde pusten lengre for hver gang og bruke lengre tid når du puster ut. Jo lengre du klarer å holde pusten, jo lengre vil hjertet få rom til å fylle seg ordentlig. Desto mer blod vil bli pumpet ut i kroppen.

Du kan også etterhvert forlytte deg fra en stol, og ut på gulvet. Da kan du sitte med beina i kors, eller i lotusstilling hvis du er myk nok til å gjøre det. Hold ryggen rak samtidig som du slapper av. Dette krever imidlertid litt øvelse.

Lykke til, og kom gjerne med tilbakemeldinger når du har gjort øvelsen.

Lær å puste riktig! del 1

Lær å puste riktig! del 2

Skribent: DineVibber.no

8 tanker om “Lær å puste riktig! del 2

 1. Dette er en veldig nyttig artikkel. Jeg har lest og prøvd ut teknikken. Kan si at det fungerer. Det er altså viktig at kroppen for nok oksygen og at hjertet jobber på en god måte som fungerer og som kanskje også gir deg et lenger liv fordi hjertet ditt jobber riktig.

  Jeg må nevne at å puste riktig er viktig for en maksimal, stabil og pålitelig kropp. Personlig ønsker jeg å bruke denne teknikken og jeg er glad for at jeg kom over en slik informasjon som dette.Fortsett med de nyttige artiklene.

  Mvh

  Kim Jonni

 2. Bra å høre at du har gode erfaringer med pusteøvelsen. Jeg benytter meg av den hver eneste dag, flere ganger om dagen. Når jeg kjører bil, når jeg ser på tv, når jeg er på jobb, når jeg sitter foran pc’n. Stort sett når jeg husker å gjøre den.

 3. Ganske bra øvelse, men vil bare informere om at det ikke er lurt å lukke øynene under kjøring.
  Men sånn ellers så er det en fin metode å få tilbake konsentrasjonen.

 4. Hei, det slo meg da jeg leste om pusten at dette nok er veldig viktig for pH-balansen i kroppen også, siden lungene faktisk er en del av kroppen som har mye med dette å gjøre. Nytter neppe å tilføre kroppen ditt og datt som liksom skal regulere hvis man ikke puster riktig, så lungene får gjort sin del 😉

Kommentarfeltet er stengt.