Snåsamannen og mitt eget møte med en rar healer

snåsamannen, joralf gjerstadDet er mange som rynker på nesa når de hører ord som synsk, varme hender og håndspåleggelse. For tiden blir disse ordene forbundet med en gammel kar i fra Snåsa i Nord-Trøndelag. Han blir kalt Snåsamannen, og ble for alvor kjent i media etter at NRK sendte en dokumentar om ham i 2006.

Allerede i 2002 mottok han Kong Haralds heder for medmenneskelighet og omtanke for andre. Han har hjulpet tusenvis av mennesker som har oppsøkt ham med sine problemer. Han skal ha fått svaksynte til å se, helbredet psykisk syke mennesker og ellers friskmeldt folk fra diverse kroppslige plager.

I disse dager er Snåsamannen, eller Joralf Gjerstad som han heter, 82 år gammel. Han mottar flere tusen brev årlig, sendt av mennesker fra hele verden som trenger hans oppmerksomhet på en eller annen måte.

Men ikke alle er like overbevist om at Snåsamannen besitter de evner han selv, og alle de andre hevder han har. En så spesiell evne som å kunne helbrede ved hjelp av bare hendene har de fleste kun lest om, og aldri opplevd personlig. Det er bare tull og fanteri, og en måte å lure penger fra intetanende folk på, selv om Snåsamannen selv sier han aldri har krevd betaling for sine tjenester. Det er på grensen til kvakksalveri! (Han mottar jo gaver.)

Snåsamannen har hatt sine evner så lenge han kan huske, men han har vært redd for å vise dem. Helt til at han vendte hjem fra militæret i 20-årsalderen. I et radiointervju forteller dattera hans, at for henne har evnene til Snåsamannen vært naturlig og en del av ham. Hun beretter om at han kunne ringe henne når han følte på seg at noe var galt. Det var det som regel. Det var vanskelig å skjule noe for han far.

Mitt eget møte med en healer

I 1992 ble jeg med min mor til Healeren Hugo, som da hadde tilholdssted på Biristrand i Oppland. Min mor har alltid vært openminded, og jeg hadde vært plaget av en sterk bihulebetennelse over lengre tid. Siden jeg ikke hadde fått sett kjæresten min på lenge pga. av betennelse og feber, var mitt største ønske å bli frisk nok til at jeg kunne det. Derfor syntes mutter at healing var verdt å prøve.Jeg var til å begynne med negativ til å kjøre så langt for å bli tatt på, men lot meg overtale. Da vi omsider kom frem, gikk vi inn i et venteværelse hvor det sto noen stoler samt en ønskebrønn(!). Det var ikke lenge ventetiden, og vi ble sluppet inn på kontoret hvor gulvet var belagt med et blått veg-til-vegg teppe. Det var et skrivebord, en gammel stol, en pasientbenk og en stor byste av Jesus.

Healeren Hugo var en meget spesiell mann som ikke sa stort. Han betraktet meg en stund med sine intense og skremmende øyne, og sa etterhvert at jeg hadde pannehulebetennelse. Jeg visste ikke en gang at det var noe som het pannehulebetennelse, og enda merkeligere var det at han fortalte hva som feilte meg siden jeg ikke hadde sagt noe til ham. Han ba meg sette meg ned på stolen. Så tok han på seg et par hvite vanter som så ut som var av silke, og hold den ene hånda foran panna mi.

Jeg kjente plutselig en intens varme i hodet, nesten som å komme rett fra en iskald dusj og inn i en glovarm badstu. Det føltes som om jeg ble slått bakover på en måte. Så kjente jeg plutselig at gangene i nesa åpnet seg opp, og jeg kunne faktisk puste gjennom nesa igjen. Der og da føltes det som et mirakel! Det var en utrolig varme fra hånda på fyren som boret seg inn i hodet og gjennom hele ansiket og hodeskallen.

Det hele var over på få minutter.

Dette er noe av det merkeligste jeg har opplevd. Vi sa takk og farvel og ga ham 200 kroner i «gave» (han ville heller ikke ha betalt for seansen, men vi følte vi måtte gi noe). Jeg kunne vende hjem og til kjæresten, mye friskere enn det jeg hadde vært på mange dager.

Etter mitt eget møte med en healer, har min skepsis gått over til ren overbevisthet om at det finnes mennesker som er både synske og har healende kraft i hendene.

Boka om Snåsamannen.
Snåsamannen er populær. Et søk på Google gir i skrivende stund ca. 415 000 treff for «Snåsamannen». Det hevdes at han har hjulpet hundre tusen mennesker med sine lidelser.

I høst ble det utgitt bok om Snåsamannen som heter «Snåsamannen – Kraften som helbreder» av forfatter Ingar Sletten Kolloen. Hvis du ikke fikk den til jul, kan du kjøpe den hos Bokkilden for kroner 305,-

Joralf Gjerstad har også gitt ut en selvbiografi som heter «Det godes vilje – minner fra liv og virke«. Den kan kjøpes hos Bokkilden for kroner 298,-


Hvis du ennå ikke har fått sett dokumentaren om Snåsamannen, kan du klikke deg inn på NRK sine arkiv.

Skribent: DineVibber.no